Forum

"Stary portfel" - publikacja ...

Zespół mBanku :: 12-02-10 12:06 :: mPLAN

Wróć Widok drzewka

Zespół m...

mEkipa

1

"Stary portfel" - publikacja stenogramów

12-02-10 12:06, 10.27.145.---

Zgodnie z ustaleniami poczynionymi w toku rozmów, poniżej przedstawiamy zapis spotkań Reprezentacji inicjatyw konsumenckich z przedstawicielami mBanku i MultiBanku.
Wybór stenogramu jako formy zarejestrowania spotkań podyktowany był potrzebą zapewnienia uczestnikom przyjaznej atmosfery rozmów z jednoczesnym zagwarantowaniem transparentności procesu negocjacji. Prosimy pamiętać, że w każdej rozmowie - poza słowami – bardzo ważną rolę odgrywają czynniki niewerbalne, których siłą rzeczy nie można uwzględnić w stenogramach. Przestrzegamy więc przed fragmentarycznym traktowaniem zapisu rozmów i wyjmowaniem niektórych fragmentów z kontekstu. Bardzo łatwo w takiej sytuacji o błędy lub nadinterpretację.
Celem publikacji stenogramów jest umożliwienie wszystkim zainteresowanym zapoznania się z poruszanymi tematami, propozycjami, z jakimi występowały obie strony, oraz z charakterem rozmów. Ostateczne ustalenia ze spotkania zostały podsumowane w oświadczeniu kończącym cykl rozmów, dostępnym w internecie http://media.brebank.pl/pl/pr/155460/pomyslne-zamkniecie-cyklu-r ozmow-pomiedzy-inicjatywami-konsumenckimi-i-bankami-grupy-bre?changeLocale=PL

http://www.mbank.pl/indywidualny/kredyty/mPLAN/oferta/index.html#tabs=0

Poza nimi, wszelkie stwierdzenia pojawiające się w rozmowach mają charakter roboczy i niewiążący – w toku rozmów omawiano i rozważano wiele różnych propozycji, część z nich nie znalazła się ostatecznie w ofercie.
Stenogram stanowi wierny zapis rozmów, prosimy więc o zrozumienie dla potocznego charakteru niektórych wypowiedzi – prosimy pamiętać, że słowa wypowiedziane mają zupełnie inną wagę i wydźwięk, gdy zostają spisane. Liczymy na Państwa rozwagę w ocenie procesu rozmów i ich uczestników, dokonywanej na podstawie przedstawionego zapisu.

Stenogramy, zgodnie z wolą stron, zostały sporządzone przez zewnętrzną firmę. Z uwagi na jakość nagrania niekiedy niemożliwe było zidentyfikowanie osoby zabierającej głos, przyjęto w niektórych wypowiedziach zwrot: Banki lub Klienci (nie zawsze osoba wypowiadająca się przedstawiała się na potrzeby nagrania). W przypadku, kiedy jakość nagrania uniemożliwiała jej spisanie, w zapisie stenogramu widoczne są kropki (...)
Stenogramy zostały zweryfikowane z obiema stronami biorącymi udział w spotkaniach.
Poniższy tekst jest jedynie bieżącym i dosłownym zapisem przebiegu spotkań, które odbyły się w dniach 12 i 20 listopada oraz 2 i 17 grudnia 2009 roku pomiędzy reprezentantami banków Grupy BRE oraz Przedstawicielami Klientów zrzeszonych wokół inicjatyw konsumenckich. Materiał zawiera pełne i bezpośrednie wypowiedzi uczestników spotkania, tak jak zostały one przedstawione, bez żadnej ingerencji fizycznej czy technicznej w ich treść. BRE Bank SA nie ponosi odpowiedzialności za interpretację tekstu w jakimkolwiek jego aspekcie czy wymiarze. Tekst nie może być również podstawą do jakichkolwiek roszczeń wobec BRE Banku SA, które będą wynikać z błędnej interpretacji merytorycznej i faktycznej.

Link do stenogramu: http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkania_stenogram.pdf

Prezentacje ze spotkań:

Spotkanie 12.11.2009 r. http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_20_11.pdf
Sp otkanie 02.12.2009 r. http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_02_12.pdf
Sp otkanie 17.12.2009 r. http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_17_12.pdf

Ostatnio edytowany 2010-02-12 12:08 przez Zespół mBanku

sloven

mKlient

-11

Re: "Stary portfel" - publikacja stenogramów

12-02-10 13:22, ---.internetdsl.tpnet.pl

Widząc aż taką liczbę wyraźnych zastrzeżeń i gwiazdek dotyczących stenogramów spodziewam się ciekawej lektury. Najbardziej rozbawił mnie ten fragment o braku możliwości roszczeń wobec BRE. Zgaduję, że BRE obiecało na spotkaniach znacznie, znacznie więcej niż zrealizowało. Ale uwaga. Zastrzegam podobnie jak mBank. Powyższa wypowiedź to jedynie moje domysły nie poparte na razie znajomością treści stenogramów, ponieważ jeszcze ich nie czytałem.

IrekD

mKlient

3

12-02-10 13:52, ---.internetdsl.tpnet.pl

"Tekst nie może być również podstawą do jakichkolwiek roszczeń wobec BRE Banku SA, które będą wynikać z błędnej interpretacji merytorycznej i faktycznej."

Czyli rościć można, ale nie na podstawie błędnej interpretacji merytorycznej i faktycznej. Tylko kto będzie rozstrzygał merytoryczność komunikatu, pod którym podpisał się sztab pracowników BRE?

Myślę, że skończy się to komisją śledczą "lub czasopisma", "obniżka marży w EUR o co najmniej 0,4pp w stosunku do proponowanej marży w CHF".
Dzida, B!gJ@ck, Madi, Radzik007, Jakub z mStop, chyba będą częstymi gośćmi sądów, oczywiście w charakterze świadków potwierdzających/zaprzeczających odpowiedniej interpretacji faktycznej.

bakoludek

mKlient

0

12-02-10 13:56, ---.artnet.pl

Dlaczego PDF jest zabezpieczony przed kopiowaniem fragmentu tekstu? Chcecie utrudnić wklejanie fragmentów na forum?

PS. Wystarczy go wydrukować do PDF (np. PDF Creatorem) lub XPS i można kopiować - znowu Wam się nie udało :-)

Ostatnio edytowany 2010-02-12 13:59 przez bakoludek

bakoludek

mKlient

0

12-02-10 14:09, ---.artnet.pl

Kwiatki ze stenogramu:

Co mówi pracownik banku:

"Natomiast ciężko jest znaleźć ten indeks, który mówi o koszcie pozyskania"

Czy pracownicy banku nie wiedzą jaki jest ich koszt pozyskania, który niby jest podstawą do zmiany oprocentowania?

mapi

mKlient

0

12-02-10 15:00, ---.internetdsl.tpnet.pl

Przeczytałem początek - czyli punk wyjścia - propozycję klientów. Nic nie zostało zrealizowane. Po prostu super porozumienie.

mapi

mKlient

0

12-02-10 15:05, ---.internetdsl.tpnet.pl

Paweł Kucharski powiedział że całkowity koszt pozyskania CHF wynosi 2% - moje oprocentowanie 3,55 czyli marża 1,55 a w dniu podpisania umowy było ok 1,2. Czyli bank mimo tego magicznego kosztu podniósł sobie marżę.

IrekD

mKlient

3

12-02-10 17:03, ---.internetdsl.tpnet.pl

mapi napisał(a):

> Przeczytałem początek - czyli punk wyjścia - propozycję
> klientów. Nic nie zostało zrealizowane. Po prostu super
> porozumienie.

Ale o tym, to już było wiadomo wcześniej. http://mstop.pl/2175/rozmowy-to-nie-negocjacje/

lkuziem

mKlient

0

12-02-10 18:42, ---.c198.msk.pl

mapi napisał(a):

> Paweł Kucharski powiedział że całkowity koszt pozyskania
> CHF wynosi 2% - moje oprocentowanie 3,55 czyli marża 1,55 a w
> dniu podpisania umowy było ok 1,2. Czyli bank mimo tego
> magicznego kosztu podniósł sobie marżę.
gorzej... przecież w dniu podpisywania umowy też był jakiś koszt pozyskania pieniądza, nieco wyższy niż sam LIBOR. Niechby tylko LIBOR + 0,2% - tak więc marże zostały zwiększone dużo bardziej ...

gdyby mBank trzymał się tego co sam oznajmia to decyzją zarządu obniżka powinna wynieść jeszcze jakieś 0,5% - minimum...

Ostatnio edytowany 2010-02-12 18:43 przez lkuziem

IrekD

mKlient

3

12-02-10 22:24, ---.internetdsl.tpnet.pl

Dzisiejszą lekturę zakończmy cytatem ze strony 37 dobitnie oddającym "porozumienie".

"Radzik007: Może chcieliście dobrze.
Jacek Gadzinowski: Chcieliście dobrze, ale wyszło jak zawsze."

lkuziem

mKlient

0

12-02-10 23:21, ---.c198.msk.pl

dodam jeszcze jedno, z następnej strony:

Banki: To jest dobry pomysł. Aczkolwiek trudno mi udawać, że konferencja prasowa nie jest zagrywką PR’ową. To jest PR w najczystszej postaci.

A ileż razy mieliśmy zapewnienie, że nie chodzi o PR tylko o zadowolenie klienta.. tyle o intencjach banku...

I niby dlaczego do tych rozmów doszło?? Zadowolenie klienta czy PR? Bo mi rata nie spadła jakoś specjalnie z tego kalkulatora, czyli znowu PR...

k_uzo

mKlient

0

13-02-10 09:24, 93.159.144.---

To jest dobre, uśmiałem się:

,,BRE Bank SA nie ponosi odpowiedzialności za interpretacje tekstu w jakimkolwiek jego aspekcie czy wymiarze.
Tekst nie może być również podstawa do jakichkolwiek roszczeń wobec BRE Banku SA, które
będą wynikać z błędnej interpretacji merytorycznej i faktycznej"

to chyba raczej sąd oceni.....

brakuje jeszcze tylko formuły:
,,Za zapisy w umowach i ich stosowanie BRE Bank SA też nie odpowiada"

waco

mKlient

0

13-02-10 10:55, 82.160.135.---

no cóż, spotkali się, pogadali, pośmiali, ustalili żeby dac kaskę na dom dziecka. "Banki" powiedziały, że coś tam przygotują. I przygotowały. Każda propozycja jest dla mnie normalnym nowym kredytem, za który będe płacił jeszcze więcej niż teraz, co przecież było przyczyną całej zadymy. Żenada

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 12:55, ---.c198.msk.pl

strona 64:

Radzik007: Na koniec ważna jest wysokość raty.
Banki: Zanim do tego dojdziemy to jest sprawa wtórna.
Jacek Gadzinowski: Zgadzam się.

Jeżeli wysokość raty jest dla banku sprawą wtórną to w tym momencie powinno zakończyć się spotkanie. I bank osiągnął swoje - osiągnął medialne "porozumienie" nie ustępując w wysokości raty. Gratuluję bankowi zarobków, ale jeżeli w ten sposób chce budować zaufanie to jest na bardzo złej drodze.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:04, ---.c198.msk.pl

przeczytałem do końca... uff...

strona 2
Paweł Kucharski:
Jest to grupa z długoletnią relacją z bankiem, jest opiniotwórcza i bardzo zależy nam na tej grupie.

lkuziem: A więc jednak nie jest to mała grupka niezadowolonych klientów ;) Krok naprzód, przynajmniej w słowach.

strona 8:
Odnośnie LTV:
Andrzej Fluderski: Nie ma tutaj problemów z tym, aby klient dostarczył nam wycenę przygotowaną przez
siebie. Ta wycena jest uwzględniana w umowie. Przy czym do wyliczenia wartości niskiego wkładu, jest
brana wartość z umowy i wyliczana, i sprawdzany jest kapitał, jaki został spłacony w stosunku do tego,
który był początkowo objęty tym ubezpieczeniem niskiego wkładu. I to są tak naprawdę tylko te dwa
parametry i rzeczywiście one przy wysokim kursie franka, nierzadko się zdarza, że ta wartość czy tamta, że
ten koszt jest wyższy niż na początku umowy trwania kredytu. Natomiast absolutnie od strony produktowej
potwierdzam, słowa dyrektora o tym, że jak najbardziej my przyjmujemy i weryfikujemy, i uwzględniamy
wartość bieżącą, na podstawie dostarczanego obrazu szacunkowego.

l: Klienci to chyba mają inną informację z mLinii. To jest cenna sprawa.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:07, ---.c198.msk.pl

strona 12
Hubert Pałgan: My deklarujemy chęć tego, aby zbudować pakiet produktów, które są lepsze dla tych
klientów.

l: i co z tego wyszło??

strona 13
Hubert Pałgan: (...) Nie chcę się usprawiedliwiać, ale my do
znakomitej części klientów „starego portfela”, wyszliśmy z ofertą również tych innych pakietów usług.
Rozumiem to, co powiedziałeś, że nie zostało to, w taki sposób zauważone,

l: przepraszam, jakich usług?? ze spamu które dostaję nic takiego nie wyczytałem. A może się mylę? Czy ktoś mógłby pomóc w odpowiedzi jakie to pakiety usług były dla nas specjalnie skierowane?

strona 27
A.Fluderski: Jest możliwe zwrócenie, zniszczenie
weksli in blanco dla kredytów, dla których LTV, na moment startu nie przekraczało 80%.

l: jak to zrealizować?

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:12, ---.c198.msk.pl

strona 31:
o propozycji zmieszania stopniowo marży w CHF:
Jacek Gadzinowski: Czyli jak rozumiem tutaj nie mają Państwo, nie mają pola do obniżenia, żadnego.
Andrzej Fluderski: Ponad to, co było zaproponowane.

l: czyli po prostu żadnego kroku w kierunku proklienckim.

strona 33
o propozycjach w euro i dodatkowych zobowiązaniach klienta:
Paweł Kucharski: (...) Mówimy o stanowisku,
mówimy o tym że ono jest do dopracowania. Dlatego się spotykamy, żeby je dopracować, żeby usłyszeć ten głos. Ten głos jest bardzo cenny, ale nie chcemy aby przekładać emocje wypowiadając ten głos, bo to do niczego nie doprowadzi. To jest bardzo cenny głos.

l: głos cenny, ale nie chcemy wypowiadać na głoś.. jakaś paplanina... chcecie wiedzieć nie wiedząc, głowa w piasek..

strona 33
dalej o kredytach w euro:
Banki: Chciałbym dorzucić tutaj jedno zdanie, jeśli mówimy tutaj o zasadzie wzajemności. Też trzeba
powiedzieć to, że klienci, którzy mają u nas hipotekę, a przelewają i negocjują do innego banku, czy
obracają na karcie ewentualnie w innym banku, stosują sobie dietę, reżim, w stosunku do tego, że wybierają
sobie najlepsze oferty. Oferty dla tych, którzy chcą z nami ofertę ponadprzeciętną, z którą klienci chcą być
z nami dłużej i też można powiedzieć wejdą z większą relacją. To nie jest tak, że to będzie oferta dla
wszystkich, nie będzie obejmowała 100%, będziemy chcieli rozszerzać tę paletę, bo to jest czwarta oferta
w koszyku.

l: Zapomniał tylko bank, że ktoś wcześniej negocjował umowę: mi to łącznie zajęło 3 miesiące aby wynegocjować w miarę dobre warunki - teraz kompletnie nie jest to brane pod uwagę - najpierw wszystko poszło w cholerę bo taka a nie inna była "decyzja zarządu", a teraz dodatkowo jest to pogłębiane nie uwzględnianiem początkowego oprocentowania. W takim razie psu na budę były te trzy miesiące i dalsze związywanie się z bankiem, który ma te moje 3 miesiące w nosie nie ma najmniejszego sensu. Już mi szkoda tych 3 miesięcy, więcej nie będę tracił.
Zasada wzajemności dotyczy tych miejsc, na których bank dodatkowo dorobi. Symetria i wzajemność, to słowa które klienci i bank zupełnie inaczej rozumieją. A z wykładów z krystalografii i matematyki bliższe jest wynika, że klienci mają rację.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:15, ---.c198.msk.pl

strona 35:
Jacek Gadzinowski: (...) co z tymi, którzy maja LTV lepsze? Dlaczego oni mają być poszkodowani?
Banki: To jest do dyskusji. My to rzucamy jako pomysł. Naszym pomysłem było to, żeby jak najlepiej potraktować ponad średnią, tych którzy mają w tej chwili najwyższe oprocentowanie. Taki był nasz pomysł, ale oczywiście inne wskaźniki typu LTV, nie wiem co jeszcze możemy wziąć pod uwagę.

l: Gdzie się ten pomysł zapodział?? mam LTV na poziomie 30% i nadal jestem ryzykownym klientem dla banku??

strona 35
Banki: Jacek, kalkulatorem na pewno zaufania nie zbudujemy.

l: PIĘKNE!! najlepiej aby klient nic nie widział, żadnych cyferek. To budzi zaufanie!!

strona 40
Banki: Ja nie chce ich rozdrażniać, bo propozycja już stworzenia specjalnej oferty w oparciu o przelew wynagrodzenia i kartę debetową, spotka się z emocjami. A co dopiero, jak byśmy wyszli z dodatkowymi produktami i specjalnymi ofertami, więc, chcielibyśmy tego uniknąć.

l: prorocy czy co? wiedzieli, że tak będzie i tak to zrobili...

strona 40
Banki: Co rozumiemy pod pojęciem „obroty na karcie kredytowej”. Co rozumiemy pod pojęciem „timingu”
jeżeli chodzi o to, kiedy przelewane wynagrodzenie traktujemy jako skuteczne, od kiedy można dostać
faktycznie to oprocentowanie, czyli jak przyjdziesz i powiesz „tak chcesz, deklarujesz się”, to dostajesz, co
będzie, jeżeli nie spełnisz wymagań? To też opiszemy. I mówimy teraz wprost, wracamy do poprzedniego,
i tak pewnie w umowie trzeba będzie zapisać, że wracamy do poprzedniej wersji, ostatnich warunków. To
musi być w aneksie, że jeśli nie spełnisz tych warunków, na które się zapisujesz, i średnio dostajesz te 0,75
i niżej, to musisz, spełniając to wrócić do warunków takich, które nam oddają.

l: zwróćcie uwagę, że w tym momencie nie ma rozmowy jak ułagodzić klienta, tylko jak tu zrobić aby bank nie zarobił mniej. Teraz warunkiem podstawowym jest jak najwyższy zarobek banku.. echhh... dobre negocjacje, ciągle zwiększać swoje oczekiwania...

to wszystko na razie było tylko do 40. strony.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:24, ---.c198.msk.pl

41 strona:
Andrzej Fluderski: Dobra w takim razie trzecia propozycja pokazana w zeszłym tygodniu. Czyli oparcie o oprocentowania o zasadę podwójnej indeksacji, czyli o LIBOR i koszt pozyskania waluty, przy czym
oczywiście ten koszt pozyskania waluty musiałby być oparty na transparentnie sprawdzanych zasadach. Analizujemy jeszcze ten temat, nie jest łatwo znaleźć tego typu wskaźnik, który tak naprawdę z jednej
strony byłby bezpieczny dla banku, a z drugiej strony przede wszystkim byłby bezpieczny dla klientów, ale również transparentny. Ale cały czas staramy się to dopracować.

Pytam się wciąż o jedną z podstawowych rzeczy: skoro to nie jest transparentne, państwo to sami przyznali (!!!) to w jaki sposób może być zrealizowany wyrok SN??

45 strona:
Jacek Gadzinowski: Czy temat CHF w ogóle upadł? Czy są jakieś ruchy na CHF’ie? Degresywna rozumiem, ale...
(...)
Banki: Ja wiem, to był drobny spadek i drobna obniżka. Ale była.

l: widać bank zdają sobie sprawę, że obniżka była DROBNA!! i tak naprawdę nic nie wnosi w porównaniu do zwiększenia marży, po prostu jej nie widać (2,5% w dół LIBOR, oprocentowanie (po roku walki) o 0,4%) - sami widzą, że nie ma symetrii zachowań, ale trwają w tym uparcie, że była "obniżka" - dobrze, że dodali drobna.
Przypomnę, obniżka drobna, bardzo drobna; podwyżka duża, bardzo duża, wręcz olbrzymia.

52 strona:
Andrzej Fluderski: Podtrzymujemy absolutnie, to, że koszt naszego spreadu nie przekroczy 10% standardowego kosztu, co de facto oznacza tyle, że przy przewalutowaniu na euro zadłużenie się nie zmieni.

l: Pan Andrzej powinien popracować jeszcze nad matematyką i zagadnieniami ze szkoły podstawowej. Jeżeli do 400 tys dodamy 0,5% to mamy dodatkowe 2 tys do spłaty. De facto mamy podwyższenie kwoty bazowej kredytu
Płacimy za dodatkowe pół metra, którego nie mamy, od tego pół metra będą jeszcze procenty (czyli w skali 25 lat to będzie ponad 4 tys). Klienci też potrafią liczyć, ale uwzględniają matematykę a nie "jeżeli", "de facto" itp.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:26, ---.c198.msk.pl

54 strona:
Andrzej Fluderski: Odpowiem tylko w ten sposób, że to świadczy o tym jak bardzo tą ofertę frankową, biorąc pod uwagę obecne warunki, jak naprawdę już do granic ją dopchnęliśmy.

l: ofertę czy klientów?? chyba pan Andrzej miał jednak klientów na myśli.

strona 56:
Banki: Na tę chwilę, jeżeli mówimy obrotach kartowych to jest kwartalnie. No, ale jeżeli uznamy, że powinno to być w innym czasokresie to jesteśmy to w stanie rozważyć. Nasz zamysł, nie jest taki, że jak ktoś 499 obróci, to my powiemy „sorry dostajesz wyższą marżę”, tylko raczej w kategoriach.

l: Zamysł zamysłem, ale gdzie jest to zapisane w umowie?? Potem zrobię 499 i dostanę w plecy bo podpisałem taką umowę? (koniec i basta).

z przymrużeniem oka:
strona 58
Jacek Gadzinowski: Nie ma socjalizmu. Socjalizm umarł 20 lat temu.

l: z tym bym mocno polemizował ;) Kuba, Wenezuela, a na naszym podwórku różnorakie przywileje społeczne, które wyciągają kasę z mojej pracy.

strona 60
o "pakiecie rekompensacyjnym"
Banki: (...) mamy tu świadomość, że jesteśmy trochę winni klientom.

l: Jakbym nie czytał, nie widzę żadnych rekompensat. Chyba że przejdę na zawyżoną marżę + libor. A i jakoś nie będę mniej płacił, jeżeli już to bardzo krótki okres czasu.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:27, ---.c198.msk.pl

strona 62
spreadzie:
Radzik007: Teraz na CHF obecnie chyba tam jest 6.
Jacek Gadzinowski: Z 3 wzrosło na 6.
Radzik007: Dokładnie.
Banki: Jest w trójce najniższych na rynku.
(...)
Banki: Wzrosło. Ale ciągle jesteśmy w najlepszej trójce na rynku.

l: to jest poważne traktowanie partnera?? w trójce najniższych na rynku??
Lukas Bank, GE Money Bank, BZ WBK, PKOBP - te mają na pewno niższe. Negocjacje negocjacjami, ale jak to się ma znaleźć na piśmie to wypadałoby nie kłamać. To tylko w tym przypadku, a co w przypadkach takich, gdzie nie możemy zweryfikować? (jak np. wysokość oprocentowania).

strona 64
Radzik 007: Jaka jest różnica między klientem z września, października. Nigdy tej odpowiedzi nie było.
Jacek Gadzinowski: Umowy.

l: co prawda odpowiedział na to pan Jacek, ale i TomekL tak się wyrażał - czyli nie koszt pozyskania waluty, nie rzeczywiste różnice rynkowe czyli wracamy do klasyka "bo podpisaliście takie umowy, koniec i basta".
Dziękujemy za wyróżnienie, za zawyżone marże nawet kubka nie dostałem.

strona 64:

Radzik007: Na koniec ważna jest wysokość raty.
Banki: Zanim do tego dojdziemy to jest sprawa wtórna.
Jacek Gadzinowski: Zgadzam się.

l: Jeżeli wysokość raty jest dla banku sprawą wtórną to w tym momencie powinno zakończyć się spotkanie. I bank osiągnął swoje - osiągnął medialne "porozumienie" nie ustępując w wysokości raty. Gratuluję bankowi zarobków, ale jeżeli w ten sposób chce budować zaufanie to jest na bardzo złej drodze.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:28, ---.c198.msk.pl

strona 66:
Madi: Ja mam jeszcze pytanie, jeżeli chodzi o zamianę rat stałych na raty malejące?
Andrzej Fluderski: Będzie możliwa w styczniu, tak naprawdę. No i tak jak rozmawialiśmy, w tej chwili nie jest to funkcjonalnie i systemowo możliwe. Będzie to możliwe w styczniu i tutaj z naszej strony padła i podtrzymujemy tą deklarację, że pierwsza tego typu zmiana jest bezpłatna.

l: nie widziałem tego w ustaleniach końcowych, czy ktoś mógłby to potwierdzić?

strona 67
o obniżkach oprocentowania:
Jacek Gadzinowski: (...) Socjalizmu tutaj nie będzie, to co powiedziałem
wcześniej, nie każdy klient dostanie taką sama ofertę, na pewno będzie stratyfikacja, to trzeba sobie od razu powiedzieć. Czyli Ci, którzy mają największe oprocentowanie, najwięcej na tym zyskają. Ci którzy najmniejsze, najmniej. To jest jedna rzecz, druga jeżeli klienci zwiążą się z usługami, to też więcej zyskają na tym. Nie ma, że wszyscy dostaną po równo. To by było wariactwo.

l: inaczej: podwyżki globalnie, "obniżki" indywidualnie. I to w praktyce żadnych obniżek nie ma.
A teraz w drugą stronę: ktoś miał wysokie oprocentowanie początkowe (powiedzmy 3,5%) a drugi "ktoś" 2,5%. Podwyżka wyniosła plus 0,3% - jeden dostał podwyżkę 8,5% a drugi 12%. Drugi mocniej to odczuł. A teraz jak obniżać to odwrotnie - ten pierwszy dostanie większą obniżkę niż drugi. To jest wyrównywanie oferty w pewien sposób, ze szkodą dla tych co walczyli o jak najniższe oprocentowanie na początku. Po co w takim razie były te negocjacje indywidualne, przed podpisaniem umowy?? Czy ta umowa jest już tylko papierkiem potrzebnym w toalecie? i tak najważniejszy punkt ma słowo kluczowe "może".

strona 67
Radzik 007:(...) Zastanawiam się jednak, co zrobić z klientami, którzy powiedzą, że nie, że zostają przy frankach, co zrobić w takiej sytuacji, tak? Czy jeszcze będziemy szukali jakiejś innej alternatywy oprócz
przewalutowanie na euro?
Banki: Ja rozumiem z dzisiejszej dyskusji, to po pierwsze euro, po drugie pakiet kompensacyjny. To są jakby dwa klucze do tych drzwi.

l: Czy ktoś widział ten pakiet kompensacyjny?? Oczywiście, ja to rozumiem jako pakiet kompensacyjny dla klientów a nie dla banków.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:29, ---.c198.msk.pl

strona 69
Banki: Ja myślę, ja bym też podkreślił tutaj, miałbym nadzieję, że jakby jest takie poczucie, że ze strony banku temat „starego portfela”, jest traktowany w tej chwili poważnie, jest to dla nas naprawdę istotny problem z którym się borykamy od dłuższego czasu. Szukamy rozwiązań, nie jest naszą intencją w żaden sposób pogarszanie tej sytuacji, a jedynie polepszanie, dla tego klienta. Chciałbym, żeby to było przedstawiane w taki sposób, że klienci powinni w tej chwili się zastanowić nad tym wspólnie z nami, co
robić, żeby poprawić sobie tą sytuację. (...) Nasze intencje są jak najbardziej w kierunku polepszenia oferty.

l: w jaki sposób aktualne oferty poprawić mają moją sytuację? w jednym wariancie 3 pln to jest poprawa?? W innych wariantach jest to podwyżka...
To jest to "polepszenie oferty"? Z moich wyliczeń wynika, że przepłacam (w tym momencie, po obniżce 0,15%) ok. 70 pln, ale kompromisem wg banku jest obniżenie o 3 pln. Bank cofnął się o milimetr w skali naszego układu planetarnego. I np. podniesie spread aby wyrównać sobie "straty".

I dlaczego bank, deklarując "szukamy rozwiązań" banuje uczestniów forum? Wypowiedzi "przeciwników nabitych" są conajmniej na tym samym poziomie agresji (jeżeli nie większym, a nie Oni są uczestnikami sporu) i nie są banowani. To jest porozumienie wg BRE? To jest "szukanie rozwiązań" czy uciszanie niepokornych, którzy ośmielają się mieć inne zdanie?

strona 72:
o mało aktywnych klientach:
Krzysztof Tworus: Przykładem takim kluczowym, jest tutaj 30% nieaktywnych, tak? Tutaj, tak jak na tym
przykładzie, o którym Andrzej mówił, to okazało się, że ich obniżka byłaby 0,4 a ponieważ jest różnica
miedzy LIBORem, a EURIBORem.
Jacek Gadzinowski: Zero.
Krzysztof Tworus: To tak naprawdę ich oprocentowanie finalne byłoby minimum. My mówimy, ok.
Z drugiej strony, zrób z nami coś, to na pewno Ci ulżymy. No i teraz, my tak naprawdę nie wiemy ile z tych
30 % zareaguje na tym sygnale z naszej strony.

l: jak brałem kredyt, to nikt nie mówił o tym, że muszę cokolwiek robić, aby oferta była dobra. Po trzech latach już się wszystko zmieniło, a mamy perspektywe jescze ponad 20 lat spłaty.
I jak na razie to bank mi nie próbuje "ulżyć", tylko mojemu portfelowi.
strona 72 a wciąż nie ma nic o tym, jak w rzeczywistości ulżyć osobom... tylko "chcemy, deklarujemy, proponujemy" a klient dalej płaci ile płacił... A nawet więcej, bo to, że teraz oprocentowanie w euro i w chf byłoby identyczne nie oznacza, że tak będzie w przyszłości - wręcz odwrotnie - dostanie dodatkowo 1,5% biorąc dane historyczne pod uwagę. Wciąż szukam liczb, które by pokazywały, że jest lepiej niż było...

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:30, ---.c198.msk.pl

strona 73:
Jacek Gadzinowski: Chodzi o to, że człowiek jest istotą ekonomiczną, jeżeli damy mu kalkulator, i damy
mu narzędzie, to rzeczywiście kalkulator, liczby mówią 100 razy więcej niż nawet najbardziej wymyślne
tekstury, byśmy sobie tutaj wymyślili, i jakieś procenty i decyle.

l: i wreszcie coś rozsądnego padło. Ale liczby mówią - nie warto było tego czasu poświęcać na te "negocjacje".

strona 74
Jacek Gadzinowski: Chodzi mi o to i do Panów z banku, też wiem, o tej komunikacji. Właśnie dlatego są
przypadki indywidualne, także trzeba dać maksimum informacji, które rzeczywiście, wyjaśnią temu
klientowi, że nie każda oferta jest ta sama. Że tu nie będzie (...). Bo podnoszą się głosy, skoro zarząd
wszystkim obniżał lub podwyższał, to tak samo może to teraz działać w druga stronę. Więc też trzeba jakiś
element edukacyjny zawrzeć i wysiłek, żeby wytłumaczyć, że: „Drogi kliencie, 200 tys. jednego klienta
i 200 tys. drugiego klienta, to nie jest to samo” ponieważ jeden zarabiał tyle, miał takie zabezpieczenia, miał
trzy osoby w gospodarstwie, a może brał po takim CHF, a może była inna sytuacja na rynku.

l: nie sposób się z tym zgodzić - globalnie podwyżki można było dawać, bez patrzenia się na " jeden zarabiał tyle, miał takie zabezpieczenia, miał
trzy osoby w gospodarstwie, a może brał po takim CHF, a może była inna sytuacja na rynku".
Socjalizm istnieje, dopóki jest to wygodne -czyli dopóki wprowadza się podwyżki, jak przestaje być to mówi się o jego śmierci przed 20. laty..
Przez inny poziom LTV ludzi różnie płacą ubezpieczenia - a cała reszta nie jest w umowie zawarta . Teraz się dorabia do tego ideologię, jak my chcemy odzyskać nasze pieniądze. Symetria działań - czy jest coś takiego znane?

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:30, ---.c198.msk.pl

strona 76:
Banki: (...) Ja bym wrócił, do czegoś takiego, co chcemy zaproponować. Czy to w postaci
elektronicznej prezentacji, czy w ogóle jakiegoś tam czegoś, co tam się rusza i animuje. I mówimy: „Mamy
dla Ciebie 4 możliwości. Zostajesz na CHF, na starej tej, możemy Ci zaproponować pakiet kompensacyjny,
czy jakichś produktów dodatkowych w lepszej cenie. Pomyślimy ewentualnie o tym kickbacku ze spreadu”
mówiąc wprost. Bo w inny sposób nie da się tego zrobić.

l: gdzie się ta propozycja podziała?? Mi nic nie kompensuje jak na razie zawyżone oprocentowanie (zamiast 1,5 mam 3,55).

strona 78:
banki: (...) Z takich podstawowych zasad i podstawowych celów to było obniżenie raty
kredytowej dla klientów, ale jednocześnie pamiętaliśmy o tym, że było takie oczekiwanie o pakiety
dodatkowych produktów na preferencyjnych warunkach, które by uzupełniały ofertę, jeżeli chodzi o raty
i oprocentowanie.

l; i gdzie to się podziało? czy oczekiwania klientów i banku spotkały się chcociaż w połowie drogi?
Moim zdaniem nie..

ta sama wypowiedź, ciąg dalszy:

Banki:Zupełnie nową ofertą, która powstała
w trakcie naszych rozmów, w wyniku tych rozmów, jest oferta przewalutowania na euro. Jest atrakcyjna pod
względem marż z bardzo korzystną propozycją spreadu, z możliwością dodatkowego zmniejszenia marży
w wyniku zwiększenia aktywności klienta w stosunku do banku.

l: kolejny żart? spread na poziomie 5,7% jest aż tak bardzo atrakcyjny?
I ciągle postawione jest na głowie: to nie jest obniżka marży, w żadnym wypadku tego nie ma, ale podwyżka i to znaczna.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:31, ---.c198.msk.pl

strona 79:
o dodatkowych warunkach, pozwalających "obniżyć" (zmiejszyć podwyżkę) marżę w euro:
Tomek Czudowski: Czyli aneks będzie zmieniał warunki, poprawiał warunki, natomiast w sytuacji, kiedy
klientowi nie da się spełnić tych warunków, będzie wracał do oryginalnych.

l: zadeklarujecie 4100 wpływu - obniżka podwyżki oprocentowania o 0,6%. W przyszłym roku podniosą podatki i przejdziecie na wynagrodzenie 3900 - i wszystko cholera weźmie.
Jak ktoś ma służbowy samochód i płaci za niego w firmie, a zmienią się przepisy i trzeba będzie więcej odprowadzić do fiskusa- też go może karząca ręka spr.. wróć, BRE dosięgnie. BRE ma tylko wgląd na wpływy netto, a te mogą byc różne i niezależne od was.
Rozmowa jest o spełnianiu warunków - wszystko albo nic - zero-jeden - więc jak macie KK i depozyt to tez to wszystko zostanie anulowane. Jest to we wcześniejszych miejscach!!! Wyobraźcie sobie iż pilnie musicie, np. z powodów rodzinnych rozwiązać depozyt (np: chore dziecko, rodzice, małżonek/małżonka jest ważniejsze od kredytu), czy przyoszczędzić na wydatkach i nie używacie jakiś czas KK... sytuacji są tysiące a nas jest kilkanascie tysięcy. Każdy z nas może trafić, i to z bardzo dużym prawdpodobieństwem, na rafę, a BRE go jeszcze na nią dopchnie. Albo chcecie kupić samochód - z KK rezygnujecie, albo wyplacacie depozyt.. cokolwiek... jesteście usiedleni przez BRE.
Kredyt w euro jawi się prawie tak samo ryzykowny jak "decyzja zarządu" w chf, a przynajmniej historycznie chf jest tańszy o 1,5%...
(strona 65: Banki: Tu by było zerojedynkowe. Tu nie na zasadzie, jak przelał to my mu troszkę.)
Jest dosyć ciekawa dyskusja na ten temat na stronach 79-83

strona 84:
Banki: Maksymalna obniżka w stosunku do tej pierwotnie wyliczonej, startowej marży to jest 1,4.

l: nie ma mowy o tym, że max obniżka to 1,4 ale nie mniej niż 2 % marzy musi być utrzymane.. Szukamy dalej...

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:32, ---.c198.msk.pl

strona 86
komentarz do oferty przewalutowania wygłoszony przez obserwatora:
Jacek Gadzinowski: O ile pamiętam, jak rozmawialiśmy, to po przewalutowaniu między bankami klient miał
na tym nie tracić, a tutaj traci 1,5 % w tym momencie, to jest 1800 zł cała operacja. To jest 1800zł, to nie jest
zysk. On musi teraz dopłacać przez dwa lata do tej operacji. Jeżeli on ma kredyt 200 tys., na którym zyskuje
90zł, teraz żeby sobie skompensował, to musi 20 miesięcy pracować wyłącznie na przewalutowanie. A o ile
dobrze pamiętam to oferta przewalutowania z CHF na euro miała wynieść na koniec dnia dokładnie tyle
samo. Także tyle, ile weszło tyle wyjdzie. To jest inaczej.
(...)
Jacek Gadzinowski: 20 miesięcy musisz odrabiać spread.
(...)
Jacek Gadzinowski: Teraz pytanie, co z tym spreadem? Co z tym kosztem?
Banki: Ja tylko dodam. Tej kwestii nie akceptujemy i to nie podlega negocjacjom, że klient nie dopłaci nawet
złotówki do tego przejścia. To jest twardy warunek, jeżeli tak to ta oferta jest nie do przyjęcia.

l: ja to pozostawię bez komentarza, wcześniej na to zwracałem uwagę...
tylko bank może stawiać twarde warunki.

lkuziem

mKlient

0

13-02-10 16:34, ---.c198.msk.pl

Podsumowując: Banki starały się zrobić przez cały czas to samo - utrzymać status quo i realizować swoją strategię sprzedażową (mówię o kredytach w euro i sprzedaży wiązanej z innymi produktami) wmawiając, że jest do dobre dla klienta. Klienci mają płacić tyle samo i więcej i czuć się z tego powodu radośnie. To się bankom udało, tylko że to nie są negocjacje... chyba w kategoriach win-lose. Ciągle mowa o "obniżkach" a nie po podwyżkach - a z tym mamy tak naprawdę do czynienia.

Zdecydowana większość czasu jest poświęcona na rozmowę o kredycie w euro. Po to ludzie brali kredyty w chf, aby dla wygody banku zmieniać je na euro, a bank "zachęca" do tego specyficznym szantażem - transparentności w chf nie będzie, a stan zawyżonych marż zostanie podtrzymany i zarządzany "regułą kciuka i widzimisię zarządu". Czy to jest zgodne z prawem? Wg banku tak... zaryzykuję bana i ośmielę się mieć przeciwne zdanie.
A co będzie za kilka lat? Też wtedy zastosuje szantaż i zmusi nas do przejścia na np. juany chińskie, bo wtedy będzie ich nadmiar na ryku? Zapewne spread podniosą do wysokości absurdalnych albo coś w tym stylu. Bo mogą, nieprawdaż?
Nie ma również żadnych zabezpieczeń dla osób "aktywnie korzystających" z oferty banku - depozytów, KK - za moment mogą się okazać te warunki najgorszymi na rynku i w ten oto sposób bank zrobi z nabitych w podwójnie/potrójnie nabitych. Na te inne usługi klienci też nie mają wpływu.
Bank postrafi wyłuskać "stary portfel" więc się okaże, że "decyzją zarządu" oprocentowanie depozytów dla "starego portfela" będzie 0,1% - gdzie jest napisane, że tak nie może być?

Problem kredytów chf nie został rozwiązany. Zostały tylko zawyżone marże, moim zdaniem niezgodnie z prawem, a mamy za sobą taki autorytet jak prof. Zoll. Cóż, pozostała ścieżka sądowa.

A tak ogólnie, wybaczcie nasi przedstawiciele: rozmowa odbywała się głównie na poziomie Jackg Gadzinowski - banki, a może bardziej: Jacek Gadzinowski - reszta ;) . Może to i dobrze.

a to wszystko po bardzo pobieżnym przeczytaniu tych 103 stron. Starałem się na własne pytania znaleźć odpowiedzi, w kilku miejscach w końcu nie zadałem pytania, ale to co pozostało to mnie przeraża.

Ostatnio edytowany 2010-02-13 16:37 przez lkuziem

paulwhite

mKlient

0

13-02-10 17:38, 213.25.121.---

To jest jawne (pip) i tyle w temacie.
Takiej chamówy naprawdę się nie spodziewałem po szacownej instytucji finansowej łembąkiem zwanej.
Pokazane jak ci ludzie mali są , takie glisty.... dla paru srebrników.
Dziadoland totalny.
Wstydziłbym się pracować dla takiej instytucji. Rzygać się chce.

Ostatnio edytowany 2010-02-13 17:41 przez paulwhite

antyzlodzi...

mKlient

0

13-02-10 18:10, ---.adsl.inetia.pl

Panowie.

Czemu się denerwujecie.
Na co liczyliście?

Przeczytajcie jeszcze raz ten tekst.
Zwróćcie uwagę na pewne szczegóły pozostawiając na uboczu tzw. "warstwę merytoryczną".
Zastanówcie się po co bank akcentuje jakieś spotkanie o charakterze prywatno-towarzyskim odbywającym się w obecności przyzwoitki o ugruntowanym, wieloletnim i powszechnym autorytecie?
Naprawdę to jest dużo bardziej istotne.
Zresztą chyba obaj to wiecie.

jacekkan

mKlient

0

13-02-10 22:53, ---.chello.pl

Poniżej moje uwagi po przeczytaniu stenogramu, wykazane kłamstwa (z dowodami, które wskazuję że mBank kłamie - dowodami w postaci wypowiedzi pracowników BREBanku)

Kłamstwo BRE: BRE twierdzi, że oprocentowanie jest zależne od kosztu pozyskania pieniądza.

Prawda: BRE nie potrafi precyzyjnie określić kosztu pozyskania pieniądza. Co powoduj, że nie można wykazać relacji pomiędzy kosztem pozyskania pieniądza a oprocentowaniem

Dowód: Zapis ze stenogramu

Hubert Pałgan: Rozumiemy to rozwiązanie, damy odpowiedź po (...) Natomiast ciężko jest znaleźć ten indeks, który mówi o koszcie pozyskania, bo to też musimy ustalić z naszym departamentem strategii i skarbu, ale rozumiemy to rozwiązanie

Stan faktyczny: BRE bank nie jest w stanie precyzyjnie określić kosztu pozyskania pieniądza

Kłamstwo BRE: BRE twierdzi, że marża Banku nie uległa zmianie

Dowód: Zapis ze stenogramu

o Paweł Kucharski: To jest kwestia komunikacji raz, bo warto powiedzieć z perspektywy banku, że my mając 2%, nasza marża była w tym momencie równa zero, mając 3,5 nasza marża była równa 1,5, więc nasza marża była od 0 do 1,5.

Paweł Kucharski: Jedyne co możemy powiedzieć, dlaczego nic postąpiliśmy w taki sposób, w jaki było oczekiwanie klientów to, że nikt nic spodziewał się, żę LIBOR nic będzie ceną pieniądza, że kryzys finansowy, który nas tak samo boli, jak klientów, spowodował to, że my koszt pozyskania pieniądza nic mamy w oparciu LIBOR tylko o LIBOR plus określona kwota.

Wyjaśnienie. Maksymalne oprocentowanie mojego kredytu, w okresie o którym mówi Paweł Kucharski wynosiło 4,45. Szacowany koszt pozyskania pieniądza wg BRE (BRE Bank nie potrafi go określić precyzyjnie - patrz informacja powyżej) wynosił 2%. Marża BRE więc wynosiła wtedy 2,45%.

W momencie zawierania umowy moje oprocentowanie wynosiło 2,95. Paweł Kurcharski twierdzi, że dawniej (w momencie zawierania mojej umowy) LIBOR był ceną pieniądza (patrz przytoczona wypowiedź powyżej). Rozbieżność pomiędzy LIBOR a ceną pieniądza nastąpiła, według BRE, w czasie tzw. kryzysu. LIBOR w momencie zawierania mojej umowy wynosił 0,75 czyli marża wynosiła 2,25. Uległa ona więc ona podwyższeniu o 0,25 (jeżeli wierzyć informacji o koszcie pieniądza w BRE, których sam BRE nie jest w stanie precyzyjnie określić).

Można zastosować inną metodę określenia kosztu pieniądza. Obecnie mBank oferuje mi marżę (patrz co to jest marża http://mfiles.pl/pl/index.php/Mar%C5%BCa) 3,3%. Według tej formuły koszt pozyskania pieniądza wynosi 0,25% (LIBOR 3m CHF) czyli marża w moim kredycie wzrosła z 2,25 do 3,3 a więc o 1,05.

Praktyka te jest niezgodna z Art 385'3 Kodeksy Cywilnego.

Kłamstwo BRE : BRE Bank twierdzi, że nie ma korelacji pomiędzy LIBOR a ceną pieniądza:

Prawda: Cena pieniądza jest skorelowana z LIBOR

Dowód: Zapis stenogramu: Banki: Jeszcze z istotnych deklaracji, bo o tym nic mówiliśmy, to jest deklaracja o obniżeniu oprocentowania zgodnie ze zmianą LIBOR”u ostatnią, czyli o te 0,15 punktu procentowego, i to będzie obniżka do całego portfela stałego.
(...)
o Andrzej Fluderski: Tyle o ile spadł LIBOR od ostatniej naszej obniżki to zostanie to zatwierdzone.

Kłamstwo BRE: BRE Bank twierdzi "Stenogram stanowi wierny zapis rozmów"

Prawda: Część rozmów nie była ujawniona w stenogramie.

Dowód: Stenogram, zapis: o Radzik00l: Czy to są rozmowy techniczne, czy to nagrywamy, ja się zapytam wprost.

Stenogram zapis: o Banki: Jedno chciałem powiedzieć, że to co teraz mówimy, to nic w związku z tym sporem i nic nie zmienia w tych naszych ustaleniach, nic ma się to nijak, że będziemy prowadzić rozmowy...
o Jacek Gadzinowski: Dla klarowności po zakończeniu rozmów.

Złamanie umowy kredytowej przez Bank jest faktem.

Uzasadnienie. Umowa określa zasady zmiany oprocentowania jako " Zmiana wysokości oprocentowania Kredytu może nastąpić w przypadku zmiany stopy referencyjnej określonej dla danej waluty oraz zmiany parametrów finansowych rynku pieniężnego i kapitałowego w kraju (lub krajów zrzeszonych w Unii Europejskiej), którego waluta jest podstawą waloryzacji."

Podczas negocjacji podano informację:

o Madi: Kiedy będzie ustalana marża startowa? Tu jest obiecane 015 obniżki dla wszystkich klientów. I czy najpierw będzie to obniżka 015?
o Banki: Wiedzieliśmy, że takie pytanie będzie i to jest przedostatni slajd, zostawiliśmy to na koniec. Ale oczywiście zrobimy tak, że najpierw obniżka, a później propozycja marży.
o Dzida: Jeszcze takie pytania pojawiały się na forum, że klienci, którzy odwiedzają punkty, to znaczy CFy, dostają taką propozycję obniżki: o 0,1, o 10 punktów bazowych, które są tak po prostu, na wniosek. Można potwierdzić, że potwierdzenie takich.
o Banki: Potwierdzam, że centra finansowe miały pewną elastyczność, jeżeli chodzi o proponowanie każdemu
o Dzida: 0,l5 jest możliwe plus 0,10 teoretycznie, prawda? I to jest punkt startowy.
o Banki: Tu kolega świetnie czuje się w negocjacjach, zauważyłem. Z 5 na 3, z 15 na 10. 10 jest teraz w niektórych centrach, jeszcze 15 dołożymy. Była możliwość w działaniu, była elastyczność w przechodzeni. Robimy trochę nowy start, w związku z tym, poprzedzam teraz pytanie, to jest przedostatni slajd. Robimy teraz w drugim tygodniu stycznia 15 pkt. Dopiero potem będziemy liczyli marżę startową.

Banki: Istotniejsze jest to, co jeszcze chciałem powiedzieć, czyli to, o czym mówiliśmy zresztą na początku. O tej obniżce oprocentowania o 0,15%."

Komentarz: Negocjacje nie są parametrem finansowym rynku pieniężnego i kapitałowego, jednak na ich podstawie nastąpiła zmiana oprocentowania kredytów starego portfela. Działanie to jest złamaniem przez Bank zawartej przeze mnie umowy kredytowej

Tezą: Wybory do mRady zostały ustawione, a pracownicy BRE wywierali wpływ na to kogo Nabici mają delegować.

o Paweł Kucharski: Jeszcze mamy wybory do mRady i propozycja Luke”a zgłoszenia. Nie mam nic przeciwko, żeby to był Luke, ale mamy też zasady i regulamin działania mRady. Jest to miejsce, w którym konsultujemy, rozmawiamy. Pytanie tylko, czy w tej formule osoba, która została zgłoszona, się sprawdzi, czy chcecie mieć przedstawiciela, czy nic? Też nic mam nic przeciwko Lukc”owi, rozumiem, że on rozumie jakie są zasady, dostosuje się, czy nic? Nic musicie teraz odpowiadać Nic przeszkadza mi jego osoba, ale kontekst regulaminu i cel mRady. Bo bardzo byśmy chcieli, aby był przedstawiciel, ale ten przedstawiciel pracował w duchu, w jakim my teraz pracujemy.
o Jacek Gadzinowski: Czy macic w związku z tym jakiś sugestie?
o Paweł Kucharski: Prosimy tylko o przemyślenie, abyście zobaczyli regulamin i zasady działania mRady i zobaczyli, czy to jest dobra osoba, bo też nie chcemy aby były później zarzuty typu, nic pozwalamy się wypowiadać, no bo to nic jest zgodne z regulaminem rady.
o Radzik 007: Ja chciałem doprecyzować Lukc jest jakby forumowiczem, nic jest przedstawicielem, jest klientem, tutaj byśmy musieli rozróżnić dwie rzeczy: czy byśmy chcieli przedstawiciela w mRadzie z osób zarządzających forum, bo on nic jest osoba zarządzającą forum. Jest forumowiczem, czyli jak każdym innym klientem.

Wniosek: BRE Bank narzucił aby mRadny nie krytykował działań BRE i był uległy wobec BRE, wymusili odrzucenie kandydatury osoby ewidentnie reprezentującej interes klienta na rzecz nijakiego kandydata. Dalsze naciski i zapis wymiany zdań nie znalazły się w stenogramie Efektem był wybór Taurusa jako niby reprezentanta nabitych, a w rzeczywistości jest on osobą nijaką, rozmydloną, bez wyraźnych poglądów. Luke została niejako sprzedany jako cena wątpliwej jakości kompromisu.

To są moje przemyślenia z lektury stenogramu. Polecam samodzielną lekturę i weryfikację moich przemyśleń. Możecie się z nimi zgadzać lub nie. Moje przemyślenia nie mogą być podstawą do jakichkolwiek roszczeń wobec mnie, które będą wynikać z błędnej interpretacji merytorycznej i faktycznej.

bigi81

mKlient

0

13-02-10 23:11, ---.chello.pl

Dlaczego, jeśli ten "sukces" czyli "porozumienie" pojawił się na blogu to czemu informacja o stenogramach jest tylko na forum? Bank się wstydzi rozmów z klientami czy może nie ma się czym chwalić? Pomijając treść tego co opublikowano to taka mała dygresja, pytanie ;)

bigi81

mKlient

0

13-02-10 23:23, ---.chello.pl

jakaś cenzura czy może błędnie ustawiony "algorytm:" wyciął resztę mojego postu więc jeszcze raz: .. mogło by się okazać że to nie były negocjacje tylko dyktat?
oczywiście jest to moje subiektywne zdanie i "na pewno się mylę" no ale cóż... cytując wieszcza: ...wszystko już zostało powiedziane.. albo coś w tym stylu (cytuję z pamięci)

taurus

mRadny

0

13-02-10 23:35, ---.chello.pl

jacekkan napisał(a):

> Wniosek: BRE Bank narzucił aby mRadny nie krytykował
> działań BRE i był uległy wobec BRE, wymusili odrzucenie
> kandydatury osoby ewidentnie reprezentującej interes klienta
> na rzecz nijakiego kandydata. Dalsze naciski i zapis wymiany
> zdań nie znalazły się w stenogramie Efektem był wybór
> Taurusa jako niby reprezentanta nabitych, a w rzeczywistości
> jest on osobą nijaką, rozmydloną, bez wyraźnych poglądów.

Słucham propozycji, co jako mradny - w jakimś stopniu reprezentujący interesy klientów, ale bez wpływu na mekipę (szczegóły dotyczące mrady, jej możliwości, itp. znajdziesz gdzieś na stronie) - powinienem według ciebie zrobić w sprawie "starego portfela". To nie wyzwanie - to wezwanie do dyskusji bądź wysyłania prywatnych wiadomości.

Moje poglądy są w rzeczonej sprawie akurat jasne: były podwyżki z powołaniem na LIBOR - powinna być obniżka odpowiadająca spadkowi LIBOR. Tyle w temacie.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 00:00, ---.chello.pl

taurus napisał(a):

> Słucham propozycji, co jako mradny - w jakimś stopniu
> reprezentujący interesy klientów, ale bez wpływu na mekipę
> (szczegóły dotyczące mrady, jej możliwości, itp.
> znajdziesz gdzieś na stronie) - powinienem według ciebie
> zrobić w sprawie "starego portfela". To nie wyzwanie

Pierwsza rzecz - propozycja - mRada w sposób jasny i wyraźny przedstawia swoją opinię na forum i blogu. np. taką jak sam pisałeś "Moje poglądy są w rzeczonej sprawie akurat jasne: były podwyżki z powołaniem na LIBOR - powinna być obniżka odpowiadająca spadkowi LIBOR. Tyle w temacie."

Po drugie - mRada wymusza na mBanku jasną definicję "parametrów rynku finansowego" (opartą na niezależnych źródłach) i publikuje ją na forum i blogu. Jeżeli nie otrzyma definicji piszę na forum, blogu - mBank odmówił podania jasnej, namacalnej definicji. Definicja ma być matematycznym algorytmem pozwalającym na samodzielnie obliczenie jakie powinno być oprocentowanie.

Po trzecie mRada wyjaśnia w mBanku dlaczego do obniżenia oprocentowania w CHF (w moim przypadku do poziomu 3,55%) wymagany jest aneks - dlaczego nie można zrobić tego przy obecnej konstrukcji umowy - decyzją zarządu.

Komunikaty powinny być czytelne, bez PR i marketingowej papki, tylko suche fakty

To na początek - jak będą te trzy rzeczy to podam kolejne.

PS. Szkoda, że mRadny nie potrafi samodzielnie podjąć działań, inicjatyw.

Ostatnio edytowany 2010-02-14 00:02 przez jacekkan

ssak

mRadny

16

14-02-10 00:08, ---.chello.pl

jacekkan napisał(a):

> Po drugie - mRada wymusza na mBanku jasną definicję

Pisząc coś takiego dowodzisz, że nawet przez chwilę się nie zastanowiłeś nad tym czym jest mRada. mRada nie ma absolutnie żadnej możliwości wymuszenia czegokolwiek, ani nie ma żadnej mocy decyzyjnej. Jest tylko czymś w rodzaju ciała doradczego, ale nic poza tym.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 00:19, ---.chello.pl

ssak napisał(a):

> jacekkan napisał(a):
>
>
> > Po drugie - mRada wymusza na mBanku jasną definicję
>
> Pisząc coś takiego dowodzisz, że nawet przez chwilę się
> nie zastanowiłeś nad tym czym jest mRada. mRada nie ma
> absolutnie żadnej możliwości wymuszenia czegokolwiek, ani
> nie ma żadnej mocy decyzyjnej. Jest tylko czymś w rodzaju
> ciała doradczego, ale nic poza tym.

Nie próbuj czytać w moich myślach - kiepsko Tobie to wychodzi. Lepiej czytaj to co napisałem ciąg dalszy zdania które zacytowałeś to:

...Jeżeli nie otrzyma definicji piszę na forum, blogu - mBank odmówił podania jasnej, namacalnej definicji ...

Więc jak będzie?

taurus

mRadny

0

14-02-10 00:23, ---.chello.pl

jacekkan napisał(a):

> PS. Szkoda, że mRadny nie potrafi samodzielnie podjąć
> działań, inicjatyw.

mradny zapoznał się z zasadami funkcjonowania mrady i zna jej oraz swoje możliwości. co poleca również mklientowi.

Ostatnio edytowany 2010-02-14 00:24 przez taurus

ssak

mRadny

16

14-02-10 00:29, ---.chello.pl

jacekkan napisał(a):

> Nie próbuj czytać w moich myślach - kiepsko Tobie to
> wychodzi.

Pocieszam się, że nie gorzej niż Tobie myślenie. Nie odnosiłem się do Twoich myśli, ale do procesu myślenia, to wbrew pozorom trochę inne rzeczy.

> Lepiej czytaj to co napisałem ciąg dalszy zdania
> które zacytowałeś to:
>
> ...Jeżeli nie otrzyma definicji piszę na forum, blogu - mBank
> odmówił podania jasnej, namacalnej definicji ...

A Ty przeczytaj może jednak trochę o tym czym jest mRada i postaraj się zrozumieć to co przeczytasz.

>
> Więc jak będzie?

Pewnie nadal tak samo, bo Ty wychodzisz z założenia, że wszyscy w mBanku, na forum, w mRadzie powinni zajmować się tylko jedną rzeczą i poza nią o niczym innym. No i oczywiście najlepiej byłoby gdyby nikomu nawet na siku niepozwolono wyjść dopóki sprawa nie zostanie załatwiona, czyli nie zostaną spełnione wszystkie marzenia nabitych. W takiej sytuacji faktycznie próby dialogu skazane są na fiasko.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 00:44, ---.chello.pl

ssak napisał(a):

> Pocieszam się, że nie gorzej niż Tobie myślenie. Nie
> odnosiłem się do Twoich myśli, ale do procesu myślenia, to
> wbrew pozorom trochę inne rzeczy.

Według regulaminu forum powinieneś zostać za to zbanowany. Przyznaje, że nie liczę na to bo Kali nie móc banować kolega.

> > Lepiej czytaj to co napisałem ciąg dalszy zdania
> > które zacytowałeś to:
> >
> > ...Jeżeli nie otrzyma definicji piszę na forum, blogu -
> mBank
> > odmówił podania jasnej, namacalnej definicji ...
>
> A Ty przeczytaj może jednak trochę o tym czym jest mRada i
> postaraj się zrozumieć to co przeczytasz.

Czytałem wielokrotnie. Może wyłóż kawa, na ławę - co zrobiliście, co robicie, co będziecie robić.

> > Więc jak będzie?
>
> Pewnie nadal tak samo, bo Ty wychodzisz z założenia, że
> wszyscy w mBanku, na forum, w mRadzie powinni zajmować się
> tylko jedną rzeczą i poza nią o niczym innym. No i
> oczywiście najlepiej byłoby gdyby nikomu nawet na siku
> niepozwolono wyjść dopóki sprawa nie zostanie załatwiona,
> czyli nie zostaną spełnione wszystkie marzenia nabitych. W
> takiej sytuacji faktycznie próby dialogu skazane są na
> fiasko.

Widzę, że jedne mRadny prosi o sugestie działań, dostaje te sugestie, a drugi mRadny mówi, że ma to gdzieś i wcale nie zależy mu.

Stenogram pokazał na czym polega "dialog" - na forsowaniu stanowiska banku.

Pytanie - jakie postulaty nabitych zostały przyjęte?

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 00:45, ---.chello.pl

taurus napisał(a):

>
> mradny zapoznał się z zasadami funkcjonowania mrady i zna jej
> oraz swoje możliwości. co poleca również mklientowi.

Czy jako mRadny podejmiesz któreś z zaproponowanych działań? Tak? Nie?

Jeżeli tak to które?

Jeżeli nie, to dlaczego nie?

ssak

mRadny

16

14-02-10 00:52, ---.chello.pl

jacekkan napisał(a):

> Według regulaminu forum powinieneś zostać za to zbanowany.
> Przyznaje, że nie liczę na to bo Kali nie móc banować
> kolega.

Szkoda, że nie zauważyłeś, że w ten sposób na zbanowanie pierwszy zasłużyłeś Ty. Ale, jak wspominasz sam, Kali ukraść - dobrze.

> Czytałem wielokrotnie. Może wyłóż kawa, na ławę - co
> zrobiliście, co robicie, co będziecie robić.

Jak być może wiesz, mRada w obecnym składzie funkcjonuje od niedawna, więc pytania w czasie przeszłym raczej nie do mnie, chyba, że zaczniemy mówić o tym co było 4 lata temu. Co robimy i co będziemy robić? Tak jak pisałem - przede wszystkim opiniować to o czego zaopiniowanie zostaniemy poproszeni, przy okazji także postulować o nowe rzeczy, ale tak czy owak, nasz wpływ na to co zrobi mBank jest bliski zeru. Lista dyskusyjna mRady nie ma żadnej mocy wiążącej dla banku.

> Widzę, że jedne mRadny prosi o sugestie działań, dostaje te
> sugestie, a drugi mRadny mówi, że ma to gdzieś i wcale nie
> zależy mu.

To jest Twoja bardzo stronnicza i niezgodna z prawdą naciągana interpretacja. Ja tylko zwróciłem uwagę na fakt, że mPlany nie są jedynym tematem do dyskusji w mRadzie i nie są też tematem, który mógłby stać się głównym. Poza tym, jeśli mam być szczery, to obie strony konfliktu na tyle mocno się pookopywały, że w tej chwili mało kto może skutecznie doprowadzić do kompromisu, co najwyżej czas, który jest najlepszym lekarzem.

lkuziem

mKlient

0

14-02-10 09:16, ---.c198.msk.pl

ssak napisał(a):

> To jest Twoja bardzo stronnicza i niezgodna z prawdą
> naciągana interpretacja. Ja tylko zwróciłem uwagę na fakt,
> że mPlany nie są jedynym tematem do dyskusji w mRadzie i nie
> są też tematem, który mógłby stać się głównym.
A czy kiedykolwiek stanęła ta sprawa na radzie? czy kiedykolwiek mRada, jako ciało doradcze próbowała ten temat swoimi kanałami rozwiązać? Wiem, że stosunkowo młoda jest mRada, ale i w poprzedniej kadencji nie widziałem tego. Jedynie Michał stwierdził, że JEGO OSOBISTYM zdaniem bank nie jest w porządku. I to wszystko.
Temat wałkuje się od roku, jest głośnym i męczącym obie strony konfliktem, a tutaj dziwnym trafem nigdy nie stała się przedmiotem dyskusji na mRadzie (a przynajmniej nic o tym nie wiadomo i nic nie ma w sprawozdaniach na ten temat). Uważam osobiście, że zaangażowanie mRady w ten konflikt i próba jego złagodzenia byłaby jak najbardziej wskazana gdyż mRada jest (cytuję ze strony):
"mRada to grupa Klientów mBanku i osób zaproszonych przez bank, która doradza i opiniuje w sprawach najważniejszych dla rozwoju instytucji."
Ciągle przypominam, że jesteście naszymi przedstawicielami, a nie przedstawicielami banku.
W na drugiej stronie stenogramu, słowa Pana Kucharskiego o "nabitych":
" Ta grupa, wielokrotnie to mówiliśmy, ale myślę, że warto to podkreślić, jest dla nas bardzo ważna.Jest to grupa z długoletnią relacją z bankiem, jest opiniotwórcza i bardzo zależy nam na tej grupie."

Nie uważasz, że grupa kilkunastu tysięcy klientów (opiniotwórczych i ważnych ;))zasługuje na chwilę dyskusji i uwagi na mRadzie? bo "podpisaliście taką umowę - koniec i basta"?
Wydaje mi się, że mRada jest znacznie lepszym miejscem aby szukać dróg do informacji rzetelnych i transparentnych niż forum nabiciwmbank.pl i to forum. Ale czy my mamy jakieś inne wyjście? Na oficjalne pisma nie ma nie ma odpowiedzi na zadane pytania tylko jest "pomidor" - szablon, który nic nie wnosi, który ignoruje pytania w stylu TomkaL.

> Poza
> tym, jeśli mam być szczery, to obie strony konfliktu na tyle
> mocno się pookopywały, że w tej chwili mało kto może
> skutecznie doprowadzić do kompromisu, co najwyżej czas,
> który jest najlepszym lekarzem.
No to się mylisz, bo co miesiąc są rozpalane nasze dusze jak widzimy ile zostało pobrane, a łatwo jest wyliczyć ile powinno zostać pobrane. Bank dba o to, aby ten konflikt ciągnął się przez lata.

ssak

mRadny

16

14-02-10 14:04, ---.chello.pl

lkuziem napisał(a):

> A czy kiedykolwiek stanęła ta sprawa na radzie? czy
> kiedykolwiek mRada, jako ciało doradcze próbowała ten temat
> swoimi kanałami rozwiązać? Wiem, że stosunkowo młoda jest
> mRada, ale i w poprzedniej kadencji nie widziałem tego.

Nie wiem jak było do momentu zmiany kadencji, czyli w okresie kiedy sprawa "wypłynęła", natomiast w nowej kadencji nie.

> Jedynie Michał stwierdził, że JEGO OSOBISTYM zdaniem bank
> nie jest w porządku. I to wszystko.

A jakie inne zdanie może wyrazić mRadny? Tylko swoje własne. Moim zdaniem też bank nie jest w porządku, choć bynajmniej nie oznacza to, że moim zdaniem tylko bank nie jest w tej sprawie w porządku. Być może gdyby od początku sprawa była rozgrywana chłodniej, nie doszłoby do eskalacji emocji, to jej rozwiązanie byłoby łatwiejsze. Niestety, skutek jest taki, że obecnie bank już choćby dla zasady nie będzie chciał ustępować za mocno, a Wy z kolei każdą propozycję będziecie obrzucać mniej lub bardziej parlamentarnymi określeniami, twierdząc, że to nie jest żadna oferta, kółko moim zdaniem pomału się zamyka, niestety.

> Temat wałkuje się od roku, jest głośnym i męczącym obie
> strony konfliktem, a tutaj dziwnym trafem nigdy nie stała się
> przedmiotem dyskusji na mRadzie (a przynajmniej nic o tym nie
> wiadomo i nic nie ma w sprawozdaniach na ten temat).

Może dlatego, że mRada nie jest tutaj stroną? Bitwa się toczy nie o wprowadzenie nowej usługi czy zmiany w funkcjonowaniu tego co jest. Tu jest bitwa o kasę i o nic więcej, twarda matematyka, którą muszą rozwiązywać ze sobą obie strony konfliktu, a przy takiej jego eskalacji jaka jest obecnie obawiam się, że na działania stron trzecich jest cokolwiek późno, ale mogę się mylić.

> Uważam
> osobiście, że zaangażowanie mRady w ten konflikt i próba
> jego złagodzenia byłaby jak najbardziej wskazana gdyż mRada
> jest (cytuję ze strony):
> "mRada to grupa Klientów mBanku i osób zaproszonych
> przez bank, która doradza i opiniuje w sprawach
> najważniejszych dla rozwoju instytucji."

Obawiam się tylko, że z punktu widzenia mBanku sprawa mPlanów jest na pewno ważna, ale nie jest jakimś strategicznym punktem. Gdyby tak było to i przebieg całej sprawy wyglądałby inaczej.

> Ciągle przypominam, że jesteście naszymi przedstawicielami,
> a nie przedstawicielami banku.

Poniekąd, choć sam wyżej zauważyłeś, że jesteśmy grupą klientów zaproszonych przez mBank do opiniowania. Nie jesteśmy "rzecznikiem Spraw Klienta" (choć poniekąd trochę tak) i nie mamy aż takich mozliwości jakie się nam na forum przypisuje, niestety...

> W na drugiej stronie stenogramu, słowa Pana Kucharskiego o
> "nabitych":
> " Ta grupa, wielokrotnie to mówiliśmy, ale myślę, że
> warto to podkreślić, jest dla nas bardzo ważna.Jest to grupa
> z długoletnią relacją z bankiem, jest opiniotwórcza i
> bardzo zależy nam na tej grupie."

A co miał powiedzieć innego?...

> > Poza
> > tym, jeśli mam być szczery, to obie strony konfliktu na
> tyle
> > mocno się pookopywały, że w tej chwili mało kto może
> > skutecznie doprowadzić do kompromisu, co najwyżej czas,
> > który jest najlepszym lekarzem.
> No to się mylisz, bo co miesiąc są rozpalane nasze dusze jak
> widzimy ile zostało pobrane, a łatwo jest wyliczyć ile
> powinno zostać pobrane. Bank dba o to, aby ten konflikt
> ciągnął się przez lata.

Pisząc o czasie jako lekarzu miałem raczej na myśli sytuację, w której jak na ogół w tego typu sytuacjach, w miarę jego upływu energia do działania będzie słabła i co najwyżej pozostanie uczucie goryczy u tych, którzy spłacają.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 16:14, ---.chello.pl

ssak napisał(a):

>
> Szkoda, że nie zauważyłeś, że w ten sposób na zbanowanie
> pierwszy zasłużyłeś Ty. Ale, jak wspominasz sam, Kali
> ukraść - dobrze.

Którą swoją wypowiedzią i na podstawie jakie punktu regulaminu?

Czytając Twoją wypowiedź widzę, że nie negujesz że obraziłeś innych osób, więc ban sie Tobie należy. Być może ktoś uzna, że mi też ban się należy nam obu. Chociaż raczej liczę się z tym, że zbanowany zpstanę tylko ja.

Jednocześnie uważam, że Twoje wypowiedzi podchodzą pod następujący punkt Kodeksy mRady "Członek mRady może być wykluczony z mRady (...) gdy dopuści się czynów hańbiących".

Jednak Kali tego nie widzieć ...

> Jak być może wiesz, mRada w obecnym składzie funkcjonuje od
> niedawna, więc pytania w czasie przeszłym raczej nie do mnie,
> chyba, że zaczniemy mówić o tym co było 4 lata temu.

Obecna rada, to prawie to samo co poprzednia rada. Porównaj jej stary i obecny skład.

Co
> robimy i co będziemy robić? Tak jak pisałem - przede
> wszystkim opiniować to o czego zaopiniowanie zostaniemy
> poproszeni, przy okazji także postulować o nowe rzeczy

Postulujcie, postulujcie to co napisałem powyżej.

a
> tak czy owak, nasz wpływ na to co zrobi mBank jest bliski
> zeru. Lista dyskusyjna mRady nie ma żadnej mocy wiążącej
> dla banku.

Nie chce działań ze strony banku, chce jasnych informacji. Informacji które mi jako klientowi się należą.

>Poza tym, jeśli mam być szczery,

Warto być szczerym, to prowadzi do mówienia prawdy. Bardzo polecam mówienie prawdy i nawet o to usilnie proszę.

>to obie strony konfliktu na tyle
> mocno się pookopywały, że w tej chwili mało kto może
> skutecznie doprowadzić do kompromisu, co najwyżej czas,
> który jest najlepszym lekarzem.

Lekarz został już wezwany nazywa się Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie
I Wydział Cywilny. A bank sam opisał swój stan zdrowia w opublikowanym stenogramie. Wygląda na to, że jest to stan przedzawałowy lub agonalny.

Mówiąc po piłkarsku - zawodnik BRE strzelili sobie samobója, przedtem jednak faulował.

lkuziem

mKlient

0

14-02-10 17:07, 77.223.198.---

ssak napisał(a):

> Poniekąd, choć sam wyżej zauważyłeś, że jesteśmy grupą
> klientów zaproszonych przez mBank do opiniowania. Nie
> jesteśmy "rzecznikiem Spraw Klienta" (choć
> poniekąd trochę tak) i nie mamy aż takich mozliwości jakie
> się nam na forum przypisuje, niestety...
ssak... nie wiem jak to wyrazić jaśniej - mRada, jako ciało opiniotwórcze też mogłaby na ten temat swoją opinię wydać... dlaczego uważasz, że tylko nowe funkcjonalności są ciekawe dla mRady?
Jednym z celów mRady jest dialog między mBankiem i Klientami. Jako przedstawiciele powinniście się włączać w sytuacje niejasne pomiędzy bankiem a klientem... Czy jest możliwe aby rada wydała jakąś negatywną opinię na temat działań banku? Może to powstrzymuje mRadę? Może z kodeksu to wynika? ( Członek mRady może być wykluczony z mRady za nieprzestrzeganie postanowień Kodeksu Honorowego, postępowanie na szkodę banku). Opiniowanie owszem, pod warunkiem, że jest to pozytywna opinia?
Wybacz, może to źle interpretuję, ale jesteś wg mnie tutaj najaktywniejszym rzecznikiem banku... no właśnie, banku.

> Obawiam się tylko, że z punktu widzenia mBanku sprawa mPlanów jest na pewno
> ważna, ale nie jest jakimś strategicznym punktem.
Z pewnością BRE ma jeszcze więcej rzeczy. tylko znowu: dlaczego patrzysz się na to z punktu widzenia banku a nie klientów? Z jednej strony tych, którzy uczestniczą aktywnie w tym konflikcie i mają tego po dziurki w nosie, jak i z punktu widzenia klientów niezaangażowanych, którzy też mają tego tematu dość.
Ty mówisz o matematyce, a jeszcze ważniejszym jest spór prawny.

Ostatnio edytowany 2010-02-14 17:07 przez lkuziem

ssak

mRadny

16

14-02-10 17:35, ---.chello.pl

lkuziem napisał(a):

> ssak... nie wiem jak to wyrazić jaśniej - mRada, jako ciało
> opiniotwórcze też mogłaby na ten temat swoją opinię
> wydać... dlaczego uważasz, że tylko nowe funkcjonalności
> są ciekawe dla mRady?

Nic takiego nie powiedziałem. Nie uogólniaj na siłę pojedynczych przykładów. mRada ma wydać swoją opinię? Na jaki temat? Na temat sporu w kwestii mPlanów? Zgodnie z kodeksem, do którego się odwołujecie, musiałaby najpierw o tę opinię zostać zapytana, przez mBank. Po raz kolejny powtórzę - przeceniacie możliwości mRady.

> Jednym z celów mRady jest dialog między mBankiem i Klientami.
> Jako przedstawiciele powinniście się włączać w sytuacje
> niejasne pomiędzy bankiem a klientem... Czy jest możliwe aby
> rada wydała jakąś negatywną opinię na temat działań
> banku?

Jest możliwe i tak się zdarza. Tyle, że dyskusja mRady z mEkipą nie odbywa się za pośrednictwem forum. Włączanie się w sytuacje, które od samego początku są wybuchowe może następować na wniosek jednej ze stron i za akceptacją drugiej. Tu chyba jednak nie mamy takiej sytuacji.

> Może to powstrzymuje mRadę? Może z kodeksu to
> wynika? ( Członek mRady może być wykluczony z mRady za
> nieprzestrzeganie postanowień Kodeksu Honorowego,
> postępowanie na szkodę banku). Opiniowanie owszem, pod
> warunkiem, że jest to pozytywna opinia?

Po co taka ironia? Gdybyś przeglądał to forum nie tylko od kilku miesięcy i nie tylko w kwestiach dotyczących mPlanów, wiedziałbyś, że moje zdanie na temat wielu rzeczy i posunięć mBanku bywa bardzo krytyczne i nie mam problemu z jego uzewnętrznianiem. Tak jest obecnie, tak jest od kilku lat mojej bytności na forum, uczestnictwo w mRadzie nie wpływa na to w żadnym stopniu, ani w obecnej kadencji, ani w tej sprzed 4 lat. Problem tylko polega na tym, że równie krytycznie co o niektórych rzeczach w mBanku potrafię się wypowiedzieć także o tym co mi się nie podoba w zachowaniach klientów. No i tu jak rozumiem jest konflikt, bo jak widzę Wasze widzenie świata jest proste - kto nie jest z nami, ten jest przeciw nam.

> Wybacz, może to źle interpretuję, ale jesteś wg mnie tutaj
> najaktywniejszym rzecznikiem banku... no właśnie, banku.
>

Owszem, bardzo źle to interpretujesz, ale tak jak wyżej napisałem, ponieważ nie przyłączam się do Waszego plucia na mBank przy każdej okazji i nie piszę jak to macie jedynie słuszną rację, to jestem klakierem mBanku. Mianem klakiera mBanku określacie każdego, kto powie cokolwiek odbiegającego od Waszej jedynie słusznej linii. Czy widzisz w tym momencie miejsce na dialog?

> > Obawiam się tylko, że z punktu widzenia mBanku sprawa
> mPlanów jest na pewno
> > ważna, ale nie jest jakimś strategicznym punktem.
> Z pewnością BRE ma jeszcze więcej rzeczy. tylko znowu:
> dlaczego patrzysz się na to z punktu widzenia banku a nie
> klientów?

To argument dyskusyjny. Z tego co czytałem, osób mających problem mPlanu jest ok. 20 tysięcy, w sumie sporo. Ilu jest w sumie klientów mBanku? Przyjmijmy, że 2 miliony. I porównajmy teraz te dwie liczby, a później zastanówmy się nad proporcjami. Ja rozumiem, że dla każdego z nas jego własny problem jest najważniejszy, ale trzeba mieć świadomość rzeczywistości, bez względu na to czy będzie ona miła czy nie. Twoim zdaniem ja patrzę z punktu widzenia banku, bo nie patrzę tak jakbyś TY chciał. A ja patrzę z punktu widzenia swojego, jeśli natomiast próbuję pokazać jak myśli i działa bank, to nie dlatego, że patrzę na wszystko z jego punktu, ale dlatego, że w każdej sprawie nie można tracić kontaktu z rzeczywistością, a ta niestety jest taka jaka jest.

>Z jednej strony tych, którzy uczestniczą aktywnie
> w tym konflikcie i mają tego po dziurki w nosie, jak i z
> punktu widzenia klientów niezaangażowanych, którzy też
> mają tego tematu dość.
> Ty mówisz o matematyce, a jeszcze ważniejszym jest spór
> prawny.

Sporów prawnych nie toczy się na forum, nie toczy się w mRadzie. Spory prawne toczy się w kancelariach adwokackich, a jeśli to nie da efektu, to w sądzie. Jak rozumiem, założyliście już sprawę sądową, więc pozostaje cierpliwie poczekać na jej wynik. Zwyczajnie po ludzku, o tyle życzę Wam wygranej, że znam ból płacenia "frycowego", choć na pewno nie w takim wymiarze. Natomiast patrząc trzeźwo obawiam się, że o ile Wasza historia wpłynie na przyszłość, o tyle wygranie Waszych konkretnych przypadków nie będzie łatwe, ale to tylko moja zupełnie prywatna opinia, życzę Wam abym się mylił.

pp.

mKlient

0

14-02-10 17:39, ---.jmdi.pl

lkuziem napisał(a):

> Jednym z celów mRady jest dialog między mBankiem i Klientami.
> Jako przedstawiciele powinniście się włączać w sytuacje
> niejasne pomiędzy bankiem a klientem...

Tak właściwie, to co chcecie osiągnąć przez to "zmuszanie" mRadnych do konkretnych działań?

mBank o sprawie doskonale wie, pracownicy (wliczając dyrektorów) wielokrotnie odpowiadali na pytania różnymi kanałami. Cały spór ma w obecnej chwili charakter czysto prawny -- osoba A twierdzi, że bank działa niezgodnie z prawem, osoba B, że wręcz przeciwnie... a osoba T, że pomidor. Póki nie będzie prawomocnego rozstrzygnięcia w tej konkretnej sprawie, to wątpię, by była jakakolwiek szansa na istotne zmiany.

Skoro bank waszym zdaniem nie odpowiada czy też odpowiada wymijająco/niekompletnie na pytania zadawane przez samych kredytobiorców oficjalnymi kanałami kontaktu, to trzeba być maksymalnie naiwnym by sądzić, że nagle po roku sporu pytanie od mRady spowoduje diametralnie odmienną reakcję banku.

To po prostu kolejny wasz gorący temat zastępczy, by ubijać pianę na forum i przy okazji rzucać kamieniami w bank i jego działania.

ssak

mRadny

16

14-02-10 17:44, ---.chello.pl

pp. napisał(a):

> lkuziem napisał(a):
>
> > Jednym z celów mRady jest dialog między mBankiem i
> Klientami.
> > Jako przedstawiciele powinniście się włączać w
> sytuacje
> > niejasne pomiędzy bankiem a klientem...
>
> Tak właściwie, to co chcecie osiągnąć przez to
> "zmuszanie" mRadnych do konkretnych działań?
>

Ten mechanizm akurat dość dobrze rozumiem. Gdy wyczerpało się już prawie cały arsenał posiadanych środków i nadal nie ma efektu, zaczyna się szukanie gdziekolwiek. Na ogół na zasadzie, żeby później sobie nie wyrzucać, że się czegoś nie zrobiło, a w tym konkretnym przypadku, raczej z pełną świadomością, że to i tak nic nie da, ale będzie dodatkowy chłopiec do bicia.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 19:26, ---.chello.pl

ssak napisał(a):

> To argument dyskusyjny. Z tego co czytałem, osób mających
> problem mPlanu jest ok. 20 tysięcy, w sumie sporo. Ilu jest w
> sumie klientów mBanku? Przyjmijmy, że 2 miliony. I
> porównajmy teraz te dwie liczby, a później zastanówmy się
> nad proporcjami.

Matematyka jest bezlitosna, ale można ją manipulować i Ty to robisz.

Pytanie to mBanku/mRadnych - ilu jest aktywnych klientów mBanku (podając liczbę, podajcie jaką definicję klienta aktywnego przyjęliście).

Według Huberta Pałgana z BRE średni kredyt to 250 000 - 270 000 PLN . Czyli wartość relacje Klient-Bank to 250 000 - 270 000 PLN

Pytanie - jaki są "aktywa" klientów bez kredytów? Jak chcesz porównać klienta z relacją wielkości 250 000 PLN z klientem o wartości aktywów np. 1 000 PLN.

jacekkan

mKlient

0

14-02-10 19:30, ---.chello.pl

Zespół mBanku napisał(a):

>
> Link do stenogramu:
> http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkania_stenogram.pdf
>
> Prezentacje ze spotkań:
>
> Spotkanie 12.11.2009 r.
> http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_20_11.pdf
&g t; Spotkanie 02.12.2009 r.
> http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_02_12.pdf
&g t; Spotkanie 17.12.2009 r.
> http://www.mbank.pl/download/mkredyty/Spotkanie_17_12.pdf

Pytanie do mEkipy - dlaczego nie opublikowaliście prezentacji klientów, a tylko prezentacje banków? Nabici opublikowali i prezentacji banków i klientów http://nabiciwmbank.pl/index.php/topic,1717.msg100185.html#new

Chmiel

mRadny

-9

14-02-10 20:13, ---.lewandow.net.pl

lkuziem napisał(a):

> ssak napisał(a):
>
> > To jest Twoja bardzo stronnicza i niezgodna z prawdą
> > naciągana interpretacja. Ja tylko zwróciłem uwagę na
> fakt,
> > że mPlany nie są jedynym tematem do dyskusji w mRadzie i
> nie
> > są też tematem, który mógłby stać się głównym.
> A czy kiedykolwiek stanęła ta sprawa na radzie? czy
> kiedykolwiek mRada, jako ciało doradcze próbowała ten temat
> swoimi kanałami rozwiązać? Wiem, że stosunkowo młoda jest
> mRada, ale i w poprzedniej kadencji nie widziałem tego.
> Jedynie Michał stwierdził, że JEGO OSOBISTYM zdaniem bank
> nie jest w porządku. I to wszystko.
> Temat wałkuje się od roku, jest głośnym i męczącym obie
> strony konfliktem, a tutaj dziwnym trafem nigdy nie stała się
> przedmiotem dyskusji na mRadzie (a przynajmniej nic o tym nie
> wiadomo i nic nie ma w sprawozdaniach na ten temat).

O przepraszam ale ja byłem na pierwszy spotkaniu w Łodzi.
Jak ktoś nie wierzy to proszę sobie obejrzeć 14 części filmu
http://www.youtube.com/watch?v=c8DdeQohxZM&feature=related

Fakt jakoś sprawozdań nie było ale na forum od czasu do czasu wypowiadałem. Sprawa tez byla poruszana mailowo jak i ustnie.

> Uważam
> osobiście, że zaangażowanie mRady w ten konflikt i próba
> jego złagodzenia byłaby jak najbardziej wskazana gdyż mRada
> jest (cytuję ze strony):
> "mRada to grupa Klientów mBanku i osób zaproszonych
> przez bank, która doradza i opiniuje w sprawach
> najważniejszych dla rozwoju instytucji."
> Ciągle przypominam, że jesteście naszymi przedstawicielami,
> a nie przedstawicielami banku.
> W na drugiej stronie stenogramu, słowa Pana Kucharskiego o
> "nabitych":
> " Ta grupa, wielokrotnie to mówiliśmy, ale myślę, że
> warto to podkreślić, jest dla nas bardzo ważna.Jest to grupa
> z długoletnią relacją z bankiem, jest opiniotwórcza i
> bardzo zależy nam na tej grupie."
>
> Nie uważasz, że grupa kilkunastu tysięcy klientów
> (opiniotwórczych i ważnych ;))zasługuje na chwilę dyskusji
> i uwagi na mRadzie? bo "podpisaliście taką umowę -
> koniec i basta"?
> Wydaje mi się, że mRada jest znacznie lepszym miejscem aby
> szukać dróg do informacji rzetelnych i transparentnych niż
> forum nabiciwmbank.pl i to forum. Ale czy my mamy jakieś inne
> wyjście? Na oficjalne pisma nie ma nie ma odpowiedzi na zadane
> pytania tylko jest "pomidor" - szablon, który nic
> nie wnosi, który ignoruje pytania w stylu TomkaL.
>
> > Poza
> > tym, jeśli mam być szczery, to obie strony konfliktu na
> tyle
> > mocno się pookopywały, że w tej chwili mało kto może
> > skutecznie doprowadzić do kompromisu, co najwyżej czas,
> > który jest najlepszym lekarzem.
> No to się mylisz, bo co miesiąc są rozpalane nasze dusze jak
> widzimy ile zostało pobrane, a łatwo jest wyliczyć ile
> powinno zostać pobrane. Bank dba o to, aby ten konflikt
> ciągnął się przez lata.

ventok

mKlient

0

14-02-10 20:35, ---.tvgawex.pl

Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie..

lkuziem

mKlient

0

14-02-10 20:39, 77.223.198.---

chmiel:
>O przepraszam ale ja byłem na pierwszy spotkaniu w Łodzi.

;) faktycznie ;) pamiętałem o tym kiedyś, z czasem się zatarło.. starość nie radość...

wygląda na to, że całkowicie inaczej rozumiem sens istnienia mRady... tak też może być...

lkuziem

mKlient

0

14-02-10 22:29, 77.223.198.---

a w ten sposób uciekamy os komentowania stenogramu, a od tego jest ten wątek...

tom.ged

mKlient

0

14-02-10 23:00, ---.dynamic.gprs.plus.pl

Chmielu, gdyby wszyscy mRadni prezentowali twój poziom, to byłaby to naprawdę użyteczna instytucja.
Niestety, większość radnych jest niema. Do tego jeden klakier, którego ulubionym zajęciem jest obrażanie klientów niezadowolonych z usług mBanku.

TomekL

mEkipa

-24

15-02-10 09:36, 10.30.15.---

lkuziem napisał(a):

> a w ten sposób uciekamy os komentowania stenogramu, a od tego
> jest ten wątek...

Panie i Panowie,

Proszę o spokój. Jak widzę 90% tego wątku jest nie na temat. Nie wspomnę już o spamie lkuziema.

Rozmowy banku z przedstawicielami inicjatyw konsumenckich były przełomem w rozwiązaniu tej sprawy. Jak pamiętacie, na początku długo trwały same ustalenia dotyczące formuły tych spotkań itd. Najważniejsze było przełamanie bariery nieufności, co jak widać się udało. Efektem rozmów, których zapis czytacie było porozumienie i wspólnie wypracowana oferta wbrew temu co próbuje na siłę udowodnić kilka osób na tym forum.

Bankowi od początku zależało na transparentności rozmów, dlatego zaproponowaliśmy publikację stenogramów – czyli wiernego zapisu rozmów. Przedstawiciele klientów zgodzili się na opublikowanie stenogramów po zakończeniu rozmów. Dlatego stenogramy pojawiły się teraz.

Opublikowaliśmy stenogramy po to, aby każdy z Was mógł prześledzić, jak doszło do osiągnięcia porozumienia. Wyciąganie pojedynczych zdań ze stenogramów jest nieuczciwe i krzywdzące dla obu stron rozmów.

Stenogramy pokazują także, że obu stronom zależało na osiągnięciu porozumienia. Dlatego obie strony poszły na ustępstwa. Na tym właśnie polega kompromis.

>Sporów prawnych nie toczy się na forum, nie toczy się w mRadzie. Spory prawne toczy się w kancelariach adwokackich, a jeśli to nie da efektu, to w sądzie.

Dokładnie tak. Dlatego wszelkie insynuacje nie poparte faktami i dowodami nie będą dalej tolerowane na tym forum. To że kilka osób nie potrafi tego zrozumieć i nie wyciąga pewnych wniosków z przeszłości to już inna historia.

>wygląda na to, że całkowicie inaczej rozumiem sens istnienia mRady..

I chyba niestety nie tylko sens istnienia mRady...

Akira

mKlient

0

15-02-10 10:08, 85.222.96.---

TomekL napisał(a):

>
> Proszę o spokój. Jak widzę 90% tego wątku jest nie na
> temat. Nie wspomnę już o spamie lkuziema.
>

Fakt że trochę przesadził, w końcu wszystko jest w stenogramie. Raz to czytałem w 'oryginale' i jakoś nie bardzo chce mi się to czytać ponownie w tym wątku ;)

> Rozmowy banku z przedstawicielami inicjatyw konsumenckich były
> przełomem w rozwiązaniu tej sprawy. Jak pamiętacie, na

Przełom to to był ale jedynie z perspektywy banków. Osoba spłacająca kredyt ma to gdzieś, skoro nic nie osiągnięto.

>
> Bankowi od początku zależało na transparentności rozmów,
> dlatego zaproponowaliśmy publikację stenogramów – czyli
> wiernego zapisu rozmów. Przedstawiciele klientów zgodzili
> się na opublikowanie stenogramów po zakończeniu rozmów.
> Dlatego stenogramy pojawiły się teraz.

Jeśli pomysłem klientów była publikacja tych rozmów po ich ostatecznym zakończeniu, to był to zdecydowanie błąd. Stenogramy publikowane po każdym spotkaniu bez zwłoki, pomogły by w 'negocjacjach' bo wszystko już od pierwszego spotkania poszło na jakieś boczne tory bez związku z meritum czyli zawyżanym przez banki oprocentowaniem. Całą imprezę trzeba było przerwać po drugim spotkaniu bo wyraźnie było widać że nic z tego dobrego nie wyjdzie.

>
> Stenogramy pokazują także, że obu stronom zależało na
> osiągnięciu porozumienia. Dlatego obie strony poszły na
> ustępstwa. Na tym właśnie polega kompromis.
>

W którym miejscu na kompromis poszły banki?

>
> >wygląda na to, że całkowicie inaczej rozumiem sens
> istnienia mRady..
>
> I chyba niestety nie tylko sens istnienia mRady...

No właśnie przede wszystkim to niestety te nieszczęsne zapisy w umowach.

paulwhite

mKlient

0

15-02-10 10:25, ---.nplay.net.pl

Odpowiedź TomkaL -bezcenna :(
Jeżeli kompromisem nazywany próbę wymuszenia podpisania aneksów na niekorzystnych dla klienta warunkach w kontekście zagrożenia eskalacja problemu w przyszłości (po mBanku spodziewać się można wszystkiego) to ja gratuluję dobrego samopoczucia.

Przecież jedyna logiczna propozycja czyli przejście na libor + marża z dnia udzielania kredytu w ogóle nie była dyskutowana.
Bank postawił weto i już. Pozycja siły.
Reasumując

Albo klient zgodzi sie na zalegalizowanie aneksem podniesienia marży albo przyszłość niepewna go czeka.
To jest ten kompromis???? To jest jawne (pip)

Ostatnio edytowany 2010-02-15 10:27 przez paulwhite

lkuziem

mKlient

0

15-02-10 11:31, ---.c198.msk.pl

TomekL napisał(a):

> Proszę o spokój. Jak widzę 90% tego wątku jest nie na
> temat. Nie wspomnę już o spamie lkuziema.
spamie?? a co dokładnie?

> Efektem rozmów,
> których zapis czytacie było porozumienie i wspólnie
> wypracowana oferta wbrew temu co próbuje na siłę udowodnić
> kilka osób na tym forum.
Wbrew temu Tomku co twierdzisz, to nie jest oferta a kolejna pułapka. Chyba wystarczająca ilość osób już to skomentowała i sprawdziła.

> Wyciąganie pojedynczych zdań ze stenogramów jest nieuczciwe
> i krzywdzące dla obu stron rozmów.
Nie przesadzaj, niektóre zdania są bardzo jasne i czytelne i nijak mają się do rzeczywistości... to jest krzywdzące, chociażby o LTV.

> Stenogramy pokazują także, że obu stronom zależało na
> osiągnięciu porozumienia. Dlatego obie strony poszły na
> ustępstwa. Na tym właśnie polega kompromis.
Wskaż mi miejsca w których bank poszedł na ustępstwa... proszę... i tylko nie pisz o obniżonym spreadzie, Bank i tak na tym zarabia... więc gdzie te korzysći dla klienta, zwłaszcza takiego co chce mieć franki a nie ulegać szantażowi bankowemu??

> >Sporów prawnych nie toczy się na forum, nie toczy się w
> mRadzie. Spory prawne toczy się w kancelariach adwokackich, a
> jeśli to nie da efektu, to w sądzie.
>
> Dokładnie tak. Dlatego wszelkie insynuacje nie poparte faktami
> i dowodami nie będą dalej tolerowane na tym forum. To że
> kilka osób nie potrafi tego zrozumieć i nie wyciąga pewnych
> wniosków z przeszłości to już inna historia.
OK, przypomnę Ci to Tomku, strzeż się ;) Zobaczymy, kiedy zaczniesz cytować fragmenty np. prawa bankowego...

>
> >wygląda na to, że całkowicie inaczej rozumiem sens
> istnienia mRady..
>
> I chyba niestety nie tylko sens istnienia mRady...
I co jeszcze? Przecież wiem, że bank jest dla akcjonariuszy a nie dla Klienta (to oczywiste, wbrew temu co bank mówi), że interpretacja banku jest zawsze zgodna z prawem (co oczywiście potwierdzają kolejne przegrane przed SOKiK).
Ze jesteśmy "ważną i opiniotwórczą grupą"? w to nawet największy naiwniak nie uwierzy, więc po co tak się wypowiadać??

Czego jeszcze nie rozumiem?

waco

mKlient

0

15-02-10 15:43, 82.160.135.---

TomekL napisał(a):
> Rozmowy banku z przedstawicielami inicjatyw konsumenckich były
> przełomem w rozwiązaniu tej sprawy. Jak pamiętacie, na
> początku długo trwały same ustalenia dotyczące formuły
> tych spotkań itd. Najważniejsze było przełamanie bariery
> nieufności, co jak widać się udało. Efektem rozmów,
> których zapis czytacie było porozumienie i wspólnie
> wypracowana oferta wbrew temu co próbuje na siłę udowodnić
> kilka osób na tym forum.

prawda jest jak d...a - każdy ma swoją. W tym przypadku jest "prawdziwa prawda" i prawda TomkaL, który, nie rozumiem dlaczego, jeszcze nie odtrąbił megasukcesu tych rozmów. Jak na razie to gdzie się nie obejrzę wszyscy są załamani i rozgoryczneni rozmowami a Tomekl pisze o jakichś przełomach (piszę o TomkuL w trzeciej osobie, bo w pierwszej nie ma sensu - i tak nie odpowie). Większość nabitych dostała dziś gorszą ofertę niż dostawała w indywidualnych rozmowach jeszcze niedawno a pan tomek będzie mydlił oczy o przełamywanych barierach. Chyba że o barierach kpiny i bezczelności.
Teraz liczy na to, że nowymi propozycjami uda się wyrwać z tej grupy kolejnych nieświadomych nowej pułapki jaką na nich zastawiono. Bedzie zachęcał szansą obniżenia kursu euro.
Tyle właśnie warta jest wasza propozycja TomkuL.
Przykre jest to, o czym dobrze wiemy, a z czego TomekL pewnie pęka ze śmiechu, że tak łatwo udało się wykołować i zmanipulować nabitych nibyrozmowami. Coś się naobiecywało, dało się g...ną propozycję i do oporu teraz będzie się powtarzało słowo sukces. Jak widać TomekL doskonale zna lekcję wygłoszoną przez klasyka tematu, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą...

sloven

mKlient

-11

15-02-10 17:44, ---.toya.net.pl

Przeczytałem. Ze smutkiem.

Refleksje moje osobiste są takie, że mBank wiódł na spotkaniach prym. Przedstawiciele mBanku byli przygotowani a jeśli nie byli pewni co powinni odpowiedzieć pozostawiali sobie otwartą furtkę. Przedstawiciele klientów zwyczajnie nie spisali się. Po pewnych wypowiedziach należało zawiesić lub zwyczajnie zerwać rozmowy. Całkowite nieuwzględnienie pierwotnego oprocentowania moim zdaniem upoważniało do wstrzymania rozmów. W sumie to w części był to dialog Banki<> mediator, a przedstawiciele klientów byli jakby nieobecni czy niezainteresowani. Praktycznie nie protestowali w żadnym punkcie propozycji składanych przez Bank.

Spokojnie można było zerwać negocjacje. Nie byłoby przynajmniej szumu, że jest jakieś porozumienie.

antonek

mKlient

0

15-02-10 21:28, ---.nat.umts.dynamic.eranet.pl

Moim zdaniem do "porozumienia" nie doszło. Nie udało się przełamać bariery nieufności, ta nieufność nawet wzrosła. Właściwie to jakakolwiek ufność została żywcem zjedzona przez bank. Jeżeli ktoś zawarł porozumienie, to wyłącznie osoby obecne na spotkaniach, w swoim własnym imieniu.

pipinono

mKlient

0

15-02-10 23:07, ---.aster.pl

Czy ktoś wie, kim jest Moderator (JG) rozmów z bankiem? Tzn. chodzi mi o to, co to za Celebryta, bo go nie znam. Telewizji nie oglądam, a na Pudelku o Nim nie piszą...

pipinono

mKlient

0

15-02-10 23:20, ---.aster.pl

Pytam, bo po lekturze stenogramow widze, ze bardzo mu zalezało na osiagnięciu porozumienia, mam wrazenie, ze wrecz naciskał, aby rozmowy nie zostały zerwane. A potem odtrąbiał sukces na prawo i lewo w sieci. Z haslami: tryumf konsumeryzmu, przełom, tralalala... Własciwie to mam wrazenie, ze juz wczesniej przygotowywał grunt pod te wydarzenia, objawiajac się jesienia na forum nabitych. Pan Moderator po rozmowach piał z zachwytu, Klienci milczeli, Bank robił dalej swoje. Teraz Pan Moderator przepadl jak kamien w wodę. Moze w koncu dopadł go wstyd?

paulwhite

mKlient

0

16-02-10 08:39, ---.nplay.net.pl

Czy ktoś wie jak zainteresować sprawą Jaworowicz.
Jak to się robi.
Ja myślę że kobitka zainteresuje się kilkunastoma tysiącami ludzi nabitych w butelkę.
Nie będzie to sprawa kalibru deweloperskich wpadek ale myślę że byłaby ciekawym tematem na czwartkowy wieczór.

TEMAT "Kultura bankowości czyli jak zrobić kilkanaście tysięcy ludzi w ... i odtrąbić sukces"

Ostatnio edytowany 2010-02-16 08:44 przez paulwhite

waco

mKlient

0

16-02-10 10:07, 82.160.135.---

spokojnie, bez szaleństw. Nie leci się tak bez niczego do TV. Trzeba mieć w garści wyroki, kwity, i chęć parcia na szkło, a nie tylko argumenty (oczywiście wiemy że prawdziwe). BRE namówiło reprezentantów nabitych do nagrań przed kamerami i wyglądało to jak przemówienie z pistoletem przystawionym do głowy. Wszyscy wiemy że nas okradają. Że kłamali o procentach uzależnionych tylko od LIBORu, ale jak pójdziesz do TV to powiedzą, że to ich handlowcy mówili a nie oni, a tak w ogóle to nie mówili, bo nie masz dowodu. A potem wyskoczy królik z kapelusza i zacznie machać umową i śpiewać że takie coś podpisałes i basta

banan

mKlient

0

16-02-10 13:37, ---.146.168.216.nat.umts.dynamic.eranet.pl

Kolego @waco, - nikt nie szaleje. Jest to jedna z metod "przemawiania do rozumu". Jak będę maił wyrok sądu to pójdę do komornika, a nie do TV. Natomiast na tym etapie każda forma walki o swoje racje jest dopuszczalna - oczywiście w granicach obowiązującego prawa. Nie słyszałem o tym, aby dostęp do publicznej TV w Polsce był prawnie zakazany lub ograniczany. Chyba, że masz na myśli cenzurę PRL-u. Mam wrażenie, że to forum nie ma z tymi metodami nic wspólnego, dlatego pomysł z programem Pani Jaworowicz uważam za uzasadniony.
Sadzę, że można (a nawet należy) naszym położeniem zainteresować Stowarzyszenie Pana Sklepowicza (częsty gość Pani Jaworowicz w programach o psedobankach).
Dla innych zainteresowanych podaję informację, że we Wrocławiu rejestruje się Stowarzyszenie do walki z grupą BRE.
Kontakt do w/w Stowarzyszenia znajdziecie na tym forum - trzeba tylko uważnie poszukać. Nie będę się powtarzał, bo... popatrzcie na nicka...wszystko jasne?

jacekkan

mKlient

0

16-02-10 13:55, ---.centertel.pl

Negocjacje? Kompromis? Jakie negocjacje? Jaki kompromis?

W wątku http://nabiciwmbank.pl/index.php/topic,1717.0.html są prezentacje jakie przedstawiali na spotkaniach nabici - BREBanki ich z nieznanych przyczyn nie opublikowały.
Propozycje nabitych były następujące:
• Oparcie kredytu o wskaźnik LIBOR 3M i marżę malejącą (do ustalonego poziomu) - spłata w okresie przejściowym po kursie kupna (brak spread’u) - BRE odrzuciło propozycję,
• Przewalutowanie kredytu z CHF na EUR, bez przechodzenia przez PLN (bezpośrednio na parze walutowej CHF/EUR), opartego na EURIBOR, z konkurencyjną stałą marżą (od 1,2 do 2,0 pp) - BRE odrzuciło propozycję. Teraz jest możliwość przejścia na EURO z nieznacznym spreadem, ale marż minimalna BRE to 2%, a nabici chcieli do 2%. Propozycja jaką otrzymałem po wstępnym uwzględnieniu aktywności to 2,8% czyli prawie 50% więcej niż sugerowali nabici.
• Oparcie kredytów „starego portfela” na zasadzie podwójnej indeksacji – o wskaźnik LIBOR 3M i koszt
• pozyskania waluty BRE BANKu (oparty na transparentnych, sprawdzalnych zasadach) - propozycja została przez BRE odrzucona

Czyli 2 opcje nabitych zostały całkowicie odrzucone, jedna w szczątkowej formie uwzględniona.

Co teraz?

Niektórzy negocjatorzy bali się nagrywania negocjacji, ale widzę że z tych stenogramów to BrEBank będzie miał więcej kłopotów.

Na podstawie wypowiedzi na forum uważam, że ocena wyników negocjacji przez klientów jest jednoznaczna - zero atrakcyjności. Zgodzą się na nią Ci którzy chcą wychodzić z BreBanku - niskokosztowe przewalutowanie na EURO i szybka ucieczka z kredytem w Euro do innego banku, lub maja finansowy nóż na gardle (skorzystają z obniżek oprocentowania w CHF, z jednoczesną podwyżką marży początkowej).

Mimo wszystko uważam, że negocjatorzy ze strony BRE przez swoją zachłanności przegrali negocjacje. Nastawiając się na wygranie negocjacji popełnili kardynalny błąd, gdyż negocjacje zakończone sukcesem, to negocjacje w których obie strony wygrywają. Narzucenie warunków przez BRE paradoksalnie zwiększy i przyśpieszy ilość pozwów cywilnych.

Niezależnie od wyników spraw przed sądem cywilnym grupa BRE już przegrała. Jeżeli klienci wygrają sprawy cywilne będzie to bank sporo kosztowało. Jeżeli klienci przegrają (a nie widzę powodów, żeby to się stało) to klienci korzystając z najbliższej możliwej okazji zwieją z tego banku (korzystając z niskokosztowego przewalutowania na EURO) (jak tylko warunki rynkowe będą do tego sprzyjające) - w ten sposób BEE straci grupę najbardziej dochodowych "dojnych krów".

Chytry dwa razy traci.

Pytanie do BRE - ile osób już podpisało aneksy (proszę o update starych danych) na mocy wynegocjowanej oferty?

Chmiel

mRadny

-9

16-02-10 16:17, 170.252.80.---

Myślę ze każde Negocjacje/Kompromis kończy sie podpisaniem aneksu w stylu LIBOR+marża.

W temacie starych mPlanów moim zdaniem na tym w forum powtarzane te same informacje.
Kazdy chcialbym miec marże 1% (kiedys zrobiłem ankietę i ktos przysłał mi ze chce 0,4%).
Napisałeś ze "jeżeli klienci przegrają (a nie widzę powodów, żeby to się stało) to klienci korzystając z najbliższej możliwej okazji zwieją z tego banku (korzystając z nisko kosztowego przewalutowania na EURO) (jak tylko warunki rynkowe będą do tego sprzyjające)"

Tylko nikt nie wie czy te warunki pojawia sie za rok, 2lata czy 10 lat. Nie ma masowej migracji kredytów hipotecznych do innych banków bo nie jest opłacalne.

Michał

banan

mKlient

0

16-02-10 17:24, ---.96.80.24.telemedia.pl

A ja myślę, że kompromis jest wtedy, kiedy są propozycje jednej i drugiej strony, a spotykają się "gdzieś pośrodku".
Przeczytaj stenogramy. Są tam propozycje klientów, ale są też bankowców. Na końcu zawarto "mkompromis".

jacekkan

mKlient

0

16-02-10 20:13, ---.centertel.pl

Ja uważam, że jest jedno racjonalne rozwiązanie które powinny zadowolić obie strony:

Grupa BRE w sposób wiarygodny, niepodważalny dokumentuje koszt pozyskania pieniądza (nie zasłaniając się tajemnicą handlową) z dnia zaciągnięcia kredytu i z dni dzisiejszego. Klient ma wtedy jasność marży z dnia zaciągnięcia kredytu i wie czy ona nie została bezprawnie podwyższona. Klient podpisuje aneks określający zasady naliczania oprocentowania naliczania oprocentowania kredytu na zasadzie Libor + marża z dnia podpisania umowy, wyznaczona w sposób podany powyżej. Jeżeli uwiarygodnionych danych podanych przez BRE wynika że podwyższali oprocentowanie to BRE oddaje zabrana kwotę z ustawowymi odsetkami.

Uważam, że takie rozwiązanie jest bardzo uczciwe dla obu stron

paulwhite

mKlient

0

17-02-10 08:59, ---.nplay.net.pl

Ale przecież oni już pokazali że nie taki diabeł straszny.
Zaproponowali przecież marże konkretne. Dla mnie 2,5 CHF
Mogą obniżyć decyzją zarządu ale nie chcą,.
Chcą aneksów. A ja nie chcę aneksu na takich warunkach.

waco

mKlient

0

17-02-10 11:21, 82.160.135.---

Chmiel napisał(a):

> Myślę ze każde Negocjacje/Kompromis kończy sie podpisaniem
> aneksu w stylu LIBOR+marża.
>
> W temacie starych mPlanów moim zdaniem na tym w forum
> powtarzane te same informacje.
> Kazdy chcialbym miec marże 1% (kiedys zrobiłem ankietę i
> ktos przysłał mi ze chce 0,4%).
> Napisałeś ze "jeżeli klienci przegrają (a nie widzę
> powodów, żeby to się stało) to klienci korzystając z
> najbliższej możliwej okazji zwieją z tego banku
> (korzystając z nisko kosztowego przewalutowania na EURO) (jak
> tylko warunki rynkowe będą do tego sprzyjające)"
>
> Tylko nikt nie wie czy te warunki pojawia sie za rok, 2lata czy
> 10 lat. Nie ma masowej migracji kredytów hipotecznych do
> innych banków bo nie jest opłacalne.
>
> Michał

Chmiel, ja jestem gotów przyjąć do 2%, a nie 3,4% jak mi łaskawie dają i to przy wzięciu całego wachlarza dodatkowego szajsu. Wiele osób się wypowiadało, że taka granica (2%) jest akceptowalna, pamiętaj, że to i tak dużo więcej niż z dnia podpisywania umowy. Tyle że ani mbank, ani multibank nawet nie chcą o tym słyszeć. Tak właśnie wygląją naegocjacej w wydaniu BRE. A jest że nas doją, że nas okłamali (miało być negocjowanie i uczciwa oferta, czyli każdy coś opuszcza, a wyszło że dają nam nowe kredyty z lekko mniejszym SPRAEDem i bez kosztów za aneksy) i że bezczelnie ogłaszają sukces rozmów, żeby na tym komunikacie przekręcić kolejnych klientów, którzy nie znają sedna sprawy. Tak więc jeśli tak na wydrę robią z nas idiotów, to dziwisz się, że niektórzy nabici tez nie wytrzymują i utwardzają się ze swoimi żądaniami, czyli marżą z dnia podpisania? Powtórzę: 2% biorę teraz.
@Banan- nie zrozum mnie źle, ja nikomu nie bronię chodzenia do tv, masz moją zgodę:-) i szczere życzenia powodzenia. Będę mocno trzymał kciuki za Twój występ

banan

mKlient

0

17-02-10 19:38, ---.96.80.24.telemedia.pl

@Banan- nie zrozum mnie źle, ja nikomu nie bronię chodzenia
> do tv, masz moją zgodę:-) i szczere życzenia powodzenia.
> Będę mocno trzymał kciuki za Twój występ

Myślę, że już niedługo zobaczysz filmowe realizacje Stowarzyszenia z Wrocławia. Może TV tego nie pokaże, ale propagandowy filmik zrealizowany po zakończonych negocjacjach, nie może zostać bez odpowiedzi.
Jeżeli chcecie zobaczyć próbkę naszej twórczości podajcie maile zwrotne na eliot.ness@wp.pl
Tego filmu nie mogę wrzucić na publiczny serwer, ale na prywatną prośbę zareaguję.

paulwhite

mKlient

0

19-02-10 11:44, ---.nplay.net.pl

?

lkuziem

mKlient

0

20-02-10 00:03, ---.c198.msk.pl

Chmiel napisał(a):

> Myślę ze każde Negocjacje/Kompromis kończy sie podpisaniem
> aneksu w stylu LIBOR+marża.
>
> W temacie starych mPlanów moim zdaniem na tym w forum
> powtarzane te same informacje.
> Kazdy chcialbym miec marże 1% (kiedys zrobiłem ankietę i
> ktos przysłał mi ze chce 0,4%).

e tam.. ja bym chciał wiedzieć jakie to są parametry w Szwajcarii, które opisują umowę pomiędzy bankiem niemieckim a polskim ;)) i to zależnym kapitałowo, a bank-właściciel ma kłopoty ;))

a tak na poważnie to nikt nie chce marży 1% tylko taką, jaką miał w dniu podpisania umowy.

Wróć Widok drzewka

Zostań klientem
OK

Zobacz katalog produktów

Zapisz się na bezpłatne tematyczne biuletyny mBanku!

Zapisz się na biuletyn!

Zapisz się na biuletyn!

Obserwuj nas na:

Obserwuj nas na: Facebook, Blip, Twitter