I do kiedy moge handlowac akcjami BIOTON zeby nie stracic PP?? Kiedy jest dzien ostatetczny??
Odpowiedzi
widok: lista Kliknij, żeby zmienić widok na: lista drzewo Kliknij, żeby zmienić widok na: drzewoLiczba odpowiedzi: 11

No wlasnie, kiedy mozna sprzedac obecne akcje aby dalej dostac PP?

TRZEBA BYŁO MIEC AKCJE BIOTONU WCZORAJ NA ZAMKNIECIU SESJI ZEBY DOSTAĆ PP
STĄD TAKA RÓŻNICA W KURSIE ;ZALECAM WIECEJ EDUKACJI:)

Czyli jak wczorajjuz mialem i dzisiaj sprzedam to PP w piatek i tak dostane? Dzieki za edukacje [:-)] .

tAK JEST:) GRATULUJE UDANEJ TRANSAKCJI

Edukacje??? Ciagle trabili ze PP jest 30tego wrrrr!
To niech mie jeszcze ktoś oświeci bo niestety przez ostatni tydzień nie obserwowałem co się dzieje na parkiecie... W pewnym momencie akcje Biotonu spadły z około 24pln na około 5pln a obecnie są notowane bez PP za ok 2pln. Co spowodowało spadek z 24pln na 5pln? Czy coś na tym straciłem?
Z góry dzięki za odpowiedź,
pozdr.

daimler napisał(a):
> TRZEBA BYŁO MIEC AKCJE BIOTONU WCZORAJ NA ZAMKNIECIU SESJI ZEBY
> DOSTAĆ PP
> STĄD TAKA RÓŻNICA W KURSIE ;ZALECAM WIECEJ EDUKACJI:)
Daimler jak jestes taki wyedukowany to napewno powiesz jak wyliczyli TKO 1,89 zł Jak to sie liczy?

Prosze bardzo :Teoretyczna wartość prawa poboru
Wartość prawa poboru (V) zależy od różnicy między ceną starych i nowych akcji oraz od liczby praw poboru potrzebnej do objęcia jednej nowej akcji.
V = (M-S) / (N+1)
gdzie:
V- teoretyczna wartość prawa poboru
M - cena rynkowa starych akcji
S - cena emisyjna nowych akcji
N - liczba praw niezbędnych do objęcia jednej nowej akcji
Wystarczy odjąc teoretyczną wartośc pp od ceny od wczorajszego zamkniecia i mamy kurs odniesienia
4,92-3,03=1,89
a dlaczego kurs spadł z 24 do 5 bo był split akcji czyli podział 1:5:)
kurs BIOTON
Niech mi ktos wytlumaczy dlaczego skoro wczoraj kurs na zamknieciu byl 4,92 zł to dzis w eMakler mam 1,89 zł ???