Fundacja mBanku realizuje programy, które wspierają edukację matematyczną. Strategia „m jak matematyka”, która wyznacza kierunek działania Fundacji do 2020 roku, to odpowiedź na rosnącą lukę w edukacji przedmiotów ścisłych.

3 mln zł

Taką kwotę przeznaczyliśmy na wspieranie edukacji matematycznej w Polsce w 2019 roku

Jesteśmy przekonani, że matematyka stanowi fundament logicznego myślenia i pomaga zrozumieć otaczający nas świata. Jej opanowanie pomaga podejmować świadome decyzje finansowe czy zdobywać wykształcenie ścisłe. W ten sposób przyczynia się do rozwoju gospodarczego oraz osiągnięcia sukcesu zawodowego.

W 2019 roku realizowaliśmy naszą misję poprzez m.in.:

• dotacje dla projektów rozwojowych z obszaru edukacji matematycznej, program granatowy „mPotęga”, konkurs na najlepszą pracę studencką z matematyki „Krok w przyszłość”, stypendia „Mistrzowie matematyki”
  • konkurs dla szkół średnich „Wielcy polscy matematycy znani i nieznani”, zorganizowany z okazji jubileuszowego Roku matematyki
  • książkę „Dziecinnie prosta matematyka”
  • partnerstwo i finansowe wsparcie zewnętrznych inicjatyw, które promują edukację matematyczną – akcja „Matematyka się liczy” i Festiwal Matematyki realizowane wspólnie z Gazetą Wyborczą.

Program grantowy „mPotęga”, 6. edycja

mPotęga to program grantowy, który popularyzuje matematykę wśród młodych ludzi. Ma pokazać im, że matematyka to przydatna w codziennym życiu umiejętność. Chcemy także zachęcić nauczycieli, rodziców i pasjonatów matematyki, aby przezwyciężyli rutynę i schematy.

W 2019 roku granty na kreatywne uczenie matematyki otrzymało 112 projektów z całej Polski. Łączna kwota, jaką w tym roku mFundacja przeznaczyła na granty, to prawie 665 tys. zł.

Od inauguracji programu w 2014 roku z dofinansowanych grantami projektów skorzystało już ponad 1 mln uczniów polskich szkół. Większość grantów trafia do szkół z mniejszych miejscowości, rozsianych w całym kraju. Przyczyniamy się więc do wyrównania szans uczniów z małych miejscowości.

Więcej informacji o programie znajduje się na stronie internetowej programu.

Konkurs z okazji Jubileuszowego Roku Matematyki

85 tys. zł dla 18 szkół i organizacji pozarządowych – Taka kwota została przyznana przez mFundację w konkursie „Wielcy polscy matematycy znani i nieznani”

Z okazji 100-lecia Polskiego Towarzystwa Matematycznego, Senat RP ogłosił rok 2019 Rokiem Matematyki. Aby uczcić ten wyjątkowy jubileusz, mFundacja ogłosiła konkurs „Wielcy polscy matematycy znani i nieznani”. Miał na celu popularyzację wśród młodzieży osiągnięć polskich naukowców.

Konkurs zachęcał uczniów szkół ponadpodstawowych do wspólnej pracy z nauczycielami matematyki i historii. Zadaniem konkursowym było przygotowanie pracy, w dowolnej technice, o życiu i naukowych osiągnięciach matematyków z pięciu najważniejszych polskich ośrodków naukowych. Inspiracje do prac można było czerpać z publikacji pojawiających się w „Gazecie Wyborczej” oraz tygodniku „Ale Historia!”.

Do konkursu zgłoszono 146 prac, z których Jury wybrało 18 najlepszych. Nagrodą były granty w wysokości od 3 do 6 tys. zł. Grand Prix i 10 tys. zł zdobyło IX Liceum Ogólnokształcące im. Klementyny Hoffmanowej w Warszawie.

Więcej informacji o konkursie znajduje się na stronie internetowej konkursu.

Dziecinnie prosta matematyka – nowa książka mFundacji

Pod koniec 2019 roku wydaliśmy nową książkę: „Dziecinnie prosta matematyka”. Jej autorkami są Monika Jaworska – psycholożka, Monika Jędrzejewska – metodyczka i Katarzyna Nawrocka-Skolimowska – nauczycielka.

Książka adresowana jest do rodziców dzieci w wieku 0-6 lat. Nie jest ani przewodnikiem, ani poradnikiem metodycznym. Jest natomiast źródłem inspiracji na nieskomplikowane zabawy z dziećmi, które pomogą im oswajać się z matematyką od najmłodszych lat. Propozycje aktywności są w publikacji podzielone na grupy wiekowe i uwzględniają kolejne etapy rozwoju dziecka.

Prapremiera książki miała miejsce na VI Festiwalu Matematyki, w listopadzie 2019 roku. Uczestnicy wydarzenia mieli wyjątkową okazję otrzymać własny egzemplarz książki (rozdaliśmy ich 500) oraz porozmawiać z autorkami.

W I kwartale 2020 roku publikację udostępniliśmy w 312 placówkach detalicznych mBanku oraz mKioskach. Każdy zainteresowany mógł zamówić własny egzemplarz książki z odbiorem w wybranej, najbliższej placówce.