Jesteś z sektora przetwórstwa produktów rolnych?
Szukasz wsparcia na opracowanie i wdrożenie do praktyki wyników B+R dotyczących nowych rozwiązań? – Zainteresuj się wsparciem w ramach dz.16.1 PROW.
Pilotażowy nabór wniosków ramach dz.16.1 PROW rusza 30.06.2017 r.
Rusza pierwszy nabór wniosków w ramach dz.16.1 „Współpraca” PROW na opracowanie i wdrożenie nowego rozwiązania (m.in. nowego produktu lub jego znaczące ulepszenie, wdrożenie nowej technologii produkcji), opartego o wyniki prac B+R.
Wnioski w ramach należy składać do ARiMR w dniach 30.06 – 31.07.2017 r.
Wsparcia dostępne jest m.in. dla MSP, jak i dużych przedsiębiorstw, jednak nie działających samodzielnie tylko wspólnie w ramach tzw grup operacyjnych na rzecz innowacji (grup EPI).
Poziom dofinansowania to nawet 12 mln PLN, w tym:
- do 2 mln na koszty ogólne (refundowane w 100%) oraz
- do 10 mln na prace B+R (max 90% kosztów badań) i inwestycje (max 50%)
Ogłoszenie o naborze oraz dokumentacja konkursowa dostępne są na stronie ARiMR.
Jeżeli planujesz samodzielną realizację inwestycji w sektorze przetwórstwa produktów rolnych, a przedsiębiorstwo należy do sektora MSP – to polecamy wsparcie w ramach dz.4.2 PROW (planowany nabór wniosków w III kw. br.).
Czy warto/ jakie korzyści daje wsparcie?
- zwrot części nakładów inwestycji
- proste dokapitalizowanie firmy
- możliwość spłaty części kredytu na finansowanie inwestycji max do wysokości kwoty dotacji wypłacanej w trybie refundacyjnym
Szczegółowe zestawienie informacji na temat dz.16.1
Porównanie wsparcia w ramach dz.4.2 i dz.16.1 PROW
Zestawienie informacji o naborach wybranych działań w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój (PO IR) oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW)
Zainteresowanych wsparciem unijnym i doborem najkorzystniejszego wariantu finasowania inwestycji, zapraszamy do kontaktu z opiekunem / Doradcą mBanku.